Na hlavný obsah

Rast slovenskej ekonomiky sa spomalil, HDP je takmer na úrovni ako pred pandémiou

Priemysel zaostáva.

Rast slovenskej ekonomiky sa spomalil, HDP je takmer na úrovni ako pred pandémiou
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Ekonomickú výkonnosť už štvrtý štvrťrok po sebe ťahal predovšetkým domáci dopyt, konkrétne vyššia spotreba domácností. Zahraničný dopyt (vývoz) síce ešte zostal v medziročnom poklese, ale už len minimálne.

Z 10 skupín odvetví ekonomiky medziročne rástlo 8, rozhodujúcemu priemyslu však dych nestačil a zaostávanie za kondíciou pred pandémiou sa prehĺbilo na takmer 16 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v 2. štvrťroku 2022 medziročne vzrástol o 1,8 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Slovenská ekonomika rástla aj v druhom štvrťroku, v porovnaní s prvým štvrťrokom sa však tempo rastu spomalilo.

Výsledok ovplyvnil rast veľkoobchodu

Objem HDP v bežných cenách dosiahol 26,5 miliardy eur, bol medziročne vyšší o 10 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzikvartálne (2. štvrťrok 2022 oproti 1. štvrťroku 2022) bol HDP po sezónnom očistení reálne vyšší o 0,5 %. V porovnaní s hodnotami v 2. štvrťroku 2019 však podľa ŠÚ SR vidno, že ekonomika sa dotiahla na porovnateľnú úroveň ako pred pandémiou.

V súhrne za 1. polrok 2022 HDP vzrástol o 2,4 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Nominálny objem v bežných cenách dosiahol 50,3 miliardy eur.

V súhrne za 1. polrok 2022 dosiahla hrubá pridaná hodnota v stálych cenách medziročný rast o 1,2 %. Celkovo z 10 skupín odvetví medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty dosiahlo 6, pandemické straty (porovnanie s 1. polrokom 2019) však prekonali len 4 z nich.

Najvýznamnejší vplyv na výsledok ekonomiky mal rast veľkoobchodu, maloobchodu, dopravy a skladovania, spolu s ubytovacími a stravovacími službami o 12,1 %. Naopak, najvýraznejší tlmiaci efekt na výkon ekonomiky mal pokles v odvetví finančné a poisťovacie činnosti o 31,3 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika