Na hlavný obsah

Rezort hospodárstva predložil na vládu návrhy na riešenie energetickej krízy

Rokovať majú aj o zákone na zastropovanie cien energií.

Rezort hospodárstva predložil na vládu návrhy na riešenie energetickej krízy
Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstvo predložilo na piatkové (2. 9.) rokovanie vlády súbor opatrení, ktorými chcú riešiť vysoké ceny plynu a elektriny. Pred rokovaním o tom informoval štátny tajomník rezortu Karol Galek.

Opatrenia rozdelili do troch kategórií – pre domácnosti, pre podniky a všeobecné úsporné opatrenia, ktoré majú pomôcť všetkým. Návrhy, ktoré ministerstvo predložilo na vládu v stredu (31. 8.), prerokovali ešte v ten deň všetky dotknuté rezorty okrem ministerstva financií. Závery stretnutia má teraz prerokovať vláda.

Vláda má rokovať aj o zákone k zastropovaniu cien energií pre všetkých. „Keď nastane núdzový stav, ktorý nemusí spôsobiť iba nedostatok energií, ale aj to, že elektrina alebo plyn sú prehnane drahé, sú automaticky nedostupné, takisto sa musia riešiť ako nedostatkový tovar,“ povedal Galek.

V takom prípade bude môcť vláda zastropovať ceny energií a spraviť ich dostupnými „za rozumné ceny“.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) dúfa, že materiály pripravili tak, aby ich mohla vláda okamžite schváliť.

„Neexistuje, že my sa pozeráme pol roka na to, aby časť špekulantov, obchodníkov s energiami a bánk bohatla na tom, že na Slovensku vyrábame elektrinu za 20 – 40 eur za megawatthodinu a potom sa vracia na Slovensko za 500 eur a musia to platiť firmy a domácnosti. Toto sa musí skončiť,“ zdôraznil Krajniak.

Situácia je podľa neho tak vážna, že ceny energií sa musia zastropovať. „Aby ľudia, firmy, verejný sektor, zariadenia sociálnych služieb minimálne rok vedeli, na čom sú a vedeli s istotou počítať, že takéto budú mať ceny elektriny, plynu, tepla,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika