Na hlavný obsah

Rezort kultúry chce zabezpečiť vyššiu bezpečnosť novinárov

Spolupracuje s holandskými expertmi.

Rezort kultúry chce zabezpečiť vyššiu bezpečnosť novinárov
Na snímke štátny tajomník MK SR Radoslav Kutaš. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) spolu s holandskými expertmi predstavili riešenia pre zabezpečenie vyššej bezpečnosti novinárov. Spoluprácou chcú novostanovené zásady nového mediálneho zákona implementovať do praxe. Povedal to štátny tajomník MK Radoslav Kutaš.

„Novinári sú v koši s ostatnými povolaniami ohrozenými organizovaným zločinom. Našou ambíciou je vytvárať mäkké zručnosti, ktoré by pomohli na jednej strane novinárom, ale aj štátu,“ dodal Kutaš.

Veľvyslankyňa Holandska na Slovensku Gabriella Sancisiová považuje slobodu médií a ochranu novinárov za mimoriadne aktuálnu tému. Holandsko a Slovensko majú podľa nej v  oblasti nedostatočnej ochrany novinárov porovnateľné skúsenosti.

„Spolupráca Holandska a Slovenska zabezpečí, aby sme sa mohli vzájomne inšpirovať tým, čo sme už dosiahli a na čo sme prišli,“ tvrdí diplomatka.

Mohli by sme sa riadiť holandským modelom

V Holandsku už dlhšie funguje iniciatíva PersVeilig (Tlač bezpečne), ktorá zabezpečuje viacero prostriedkov ochrany novinárov. Novinári môžu v holandskej iniciatíve oznamovať napadnutia.

Môžu požiadať o pomoc prostredníctvom 24-hodinovej bezplatnej linky. Model pomoci novinárom v Holandsku poskytuje advokátsku a psychologickú poradňu a úzko spolupracuje s políciou. Poskytujú aj špeciálny balíček pomoci pre novinárov na voľnej nohe a organizujú workshopy pre zamestnávateľov.

„Zostavili sme protokoly týkajúce sa žurnalistiky. Z pohľadu zamestnávateľov išlo o zabezpečenie politiky bezpečnosti práce novinárov. Zo strany polície sme zabezpečili špeciálnu pozíciu novinárov v prípade podania trestného oznámenia. Z pohľadu prokuratúry aplikujeme za zločiny spáchané na novinároch vyššie trestné sadzby v prípade súdnych konaní,“ vysvetlil koordinátor hnutia Peter ter Velde.

Situáciu na Slovensku porovnávajú s Holandskom

Situácia novinárov na Slovensku je porovnateľná so situáciou novinárov v Holandsku. Tvrdí to vedúci tímu a koordinátor mechanizmu ochrany novinárov z holandského policajného zboru Wim Hoonhout.

Žurnalistika je podľa neho základným kameňom demokracie a právneho štátu. Považuje za dôležité, aby mohli novinári vykonávať svoju prácu slobodne, nezávisle a bez násilia.

„Polícia a justícia nie sú nepriateľom žurnalistov. Spoločne by chceli vytvoriť prostredie, v ktorom by novinári mohli bezpečne pracovať a rátať s ich pomocou.  Nehovoríme len o vraždách novinárov, ale o všetkých formách agresie, či už online alebo fyzickej,“ dodal Woonhout.

Holandskí experti neočakávajú, že iniciatíva podobná tej holandskej na Slovensku začne fungovať okamžite. Tajomník MK hovorí, že experti z Holandska prišli na Slovensko, aby sa zistili biele miesta a aké nálady vládnu v jednotlivých komunitách. Majú tiež naplánované stretnutia na pravidelnej báze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko