Na hlavný obsah

Rezort kultúry plánuje obnovy za 240 miliónov eur

Týkajú sa 20 pamiatkových objektov.

Rezort kultúry plánuje obnovy za 240 miliónov eur
Na ilustračnej snímke Bojnický zámok. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) SR vybralo 20 národných kultúrnych pamiatok (NKP), na ktorých obnovu použije z eurofondov vyše 240 miliónov eur. Peniaze určili pre pamiatky vo vlastníctve štátu po celom Slovensku s výnimkou Bratislavského kraja.

Podrobnosti uvádza rezort v Návrhu priorít MK SR na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu z finančných prostriedkov štrukturálnych fondov v programovom období 2021-2027. Materiál predložilo ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania.

Do skupiny objektov, pre ktoré ministerstvo určilo prostriedky pre rýchlu obnovu, spadá desať pamiatkových nehnuteľností. Medzi nimi sú budova Matice slovenskej v Martine, dom Majstra Pavla v Levoči či kláštor kartuziánov v Banskej Bystrici. Na ich obnovu vyhradili vyše 24,5 milióna eur.

V prípade objektov pre strednodobý horizont je vyčlenených 33 750.000 eur na projektovú prípravu a realizáciu šiestich pamiatok. Renovácie sa dočká, napríklad kaštieľ Strážky, kaštieľ Betliar a kaštieľ a hrad Modrý Kameň.

V rámci dlhodobého horizontu obnovy rezort alokoval najväčšiu čiastka 182,4 milióna eur. Peniaze smerujú na obnovu Spišského hradu, Zvolenského a Bojnického zámku a Etnografického múzea v Martine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko