Na hlavný obsah

Rezort obrany označil spor o cintorín v Ladomirovej za ruskú informačnú operáciu

Starostovi obce chodia vyhrážky smrťou.

Rezort obrany označil spor o cintorín v Ladomirovej za ruskú informačnú operáciu
Pohľad na cintorín padlých ruských vojakov v prvej svetovej vojne v obci Ladomirová pred rekonštrukciou. Foto: TASR

Ministerstvo obrany označilo spor o vojenský cintorín v obci Ladomirová za ruskú informačnú operáciu, ktorá má odpútať pozornosť od nálezu masového hrobu neďaleko ukrajinského Iziumu. Rezort to napísal na sociálnej sieti v sobotu (17. 9.).

Ruská ambasáda na čele s veľvyslancom Igorom Bratčikovom zverejnila správu, že starosta Ladomirovej Vladislav Cuper nariadil bagrom zrovnať cintorín vojakov Ruskej cárskej armády so zemou. Na protest poslala rezortu diplomacie diplomatickú nótu.

Starosta reagoval, že ide o nepravdivú informáciu. Fotografie, ktoré ambasáda použila, pochádzajú z rekonštrukcie cintorína, pri ktorej dala obec odstrániť rozpadávajúce sa betónové obrubníky, stĺpiky a lavičky.

„Naratív o údajnej rusofóbii a neúcte k padlým prebrali takmer všetky najznámejšie dezinformačné kanály. Pridali sa aj niektoré osobnosti verejného života,“ informuje rezort.

Ministerstvo zdôraznilo, že za touto informáciou stojí zastupiteľský úrad, ktorého rady muselo opustiť 38 špiónov s diplomatickým krytím.

Rezort obrany pripomenul, že starosta túto rekonštrukciu potvrdil aj v spravodajstve televízie Markíza 13. júna 2022. „Dávno predtým, ako niekto tušil, že ruské veľvyslanectvo zneužije obyčajné stavebné úpravy na vojenskú propagandu,“ dodáva.

Cintoríny v Rusku

Obec vtedy požiadala aj ruské veľvyslanectvo o finančnú pomoc, no odpovede sa nikdy nedočkala. Ministerstvo poukázalo aj na to, že v samotnom Rusku vojenské cintoríny chátrajú desiatky rokov, a to nielen tie určené pre ruských vojakov.

„Podľa zástupcu oddelenia starostlivosti o vojnové hroby českého ministerstva obrany ruské úrady roky likvidovali hroby československých legionárov a stavali na nich obchodné domy alebo parkoviská. Napríklad v Samare či neďalekom mestečku Lipjag,“ uvádza rezort.

O tom, že ide o klamstvo informovala v piatok (16. 9.) aj Polícia SR. Priblížili, že na základe tejto dezinformácie dostáva starosta výhražné maily. V niektorých sa mu dokonca vyhrážajú smrťou.

Na situáciu reagoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý ju chce dať prešetriť. Konanie označil za hodné morálneho odsúdenia. Bude skúmať, či nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko