Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva zo zvyšovania platov vynechal niekdajšie sociálne sestry

V roku 2015 ich premenovali na sociálne pracovníčky.

Zvyšovanie platov sa nebude týkať asi stovky sociálnych pracovníkov v nemocniciach – niekdajších sociálnych sestier. Rezort zdravotníctva ich zo zvyšovania vynechal.

V roku 2015 boli sociálne sestry premenované na sociálne pracovníčky a vypadli zo zoznamu zdravotníckych pracovníkov. Odvtedy na nich rezort zdravotníctva nazerá akoby v zdravotníctve nepracovali.

„To znamená, že žiadne zvyšovanie platov v zdravotníctve, sa sociálnych pracovníkov týkať nebudú, odmeny a takisto ani osobné ohodnotenie,“ uviedla Eva Rabenseiferová, bývalá sociálna pracovníčka v detskej nemocnici.

„Za seba môžem povedať, že na výplatnej páske v rámci polovičného úväzku dostávam nejakých 470 eur v čistom,“ povedala Katarína Mažárová, predsedníčka Slovenskej komory (SK) sociálnych pracovníkov (SP) a asistentov sociálnej práce (ASP).

Analytik INESS Martin Vlachynský definoval, že sociálny pracovník je mostom, ktorý spája akútnu vec – napríklad operáciu, chemoterapiu s dlhodobejšou liečbou, ale aj ekonomickou situáciou, starostlivosťou, príbuzenstvom a podobne.

Za mimoriadnu odmenu počas pandémie museli sociálni pracovníci v nemocniciach lobovať cez spravodajstvo. Minister zdravotníctva sľuboval nápravu, ale ostalo len pri sľuboch. Rovnako ako pri súčasnom navyšovaní platov zdravotníkom v nemocniciach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tak toto môžrme riešiť v rozpočte na budúci rok tak, aby mali nemocnice toľko peňazí, aby aj im mohli zvýšiť platy,“ ozrejmil Vladimir Lengvarský (OĽANO), minister zdravotníctva SR.

V zahraničí sú sociálni pracovníci v nemocniciach akceptovanou a hlavne zaplatenou profesiou. Sú tými ľuďmi, ktorí pacientovi pomôžu v čase, keď sa dozvedá zdrvujúcu diagnózu.

Napríklad radou, kam sa obrátiť o pomoc, keď nemá na nákladnú liečbu peniaze. Zvýšenie ich platov by pritom neznamenalo vysokú položku. Dovedna ich na Slovensku máme približne sto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko