Na hlavný obsah

Riešenie energetickej krízy? V hre je strop na ceny aj energetické šeky

Domácnosti majú istotu v podobe regulovaných cien do konca tohto roka.

Riešenie energetickej krízy? V hre je strop na ceny aj energetické šeky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ako by mala vyzerať pomoc ľuďom pri vysokých cenách energií. V hre je strop na ceny a energetické šeky pre domácnosti, prípadne kombinácia oboch opatrení.

Domácnosti majú istotu v podobe regulovaných cien do konca tohto roka. Vláda hovorí, že na detaily a konečné riešenia je preto ešte času dosť.

Na podpore energetických šekov pre domácnosti je podľa Veroniky Remišovej zo strany Za ľudí v koalícii zhoda. Otázna ostáva suma aj z čoho ich štát zaplatí.

„Predbežne sme navrhli výšku 150 eur. Ale tá sa bude odvíjať od toho ako Úrad pre reguláciu stanoví ceny. Stanovuje ich koncom roka,“ hovorí Remišová.

„Kde nájdete peniaze, aby ste mohli ľuďom poskytnúť energošeky? Budeme si musieť zobrať nové pôžičky. Chvíľu budeme žiť v ilúzii, že sme si pomohli, ale do budúcna nás tie splátky počkajú,“ vysvetlil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Domácnosti majú ceny zafixované do konca roka. Mnohé však zdražovanie cítia už teraz.

„Dostávajú napríklad aj vyššie zálohové platby za teplo, za elektrinu, ktoré sa im rapídne zvyšujú. Nakupujú denno-denne o 20, 30, 40 % drahšie potraviny. A táto vláda do terajšej chvíle nepriniesla žiadne reálne opatrenie, ktoré by ľuďom na Slovensku pomohlo,“ kritizuje podpredseda Smer-SD Richard Takáč.

„To, že my máme podiel výdavkov rodinných rozpočtov na energie jeden z najvyšších v EÚ nie je výsledok tohto roka alebo predošlého roka. To je výsledok predošlých vlád, ktoré tu vládli posledných 10 až 15 rokov,“ vysvetľuje nový minister hospodárstva Karel Hirman.

Veľké očakávania malo Slovensko od spoločného európskeho riešenia. No návrh zdanenia ziskov energofiriem, ktorý predstavila Európska komisia, je pre nás nevýhodný. Časť elektriny vyvážame do zahraničia a tam sa aj zdaňuje.

Peniaze zo zdanenia nadmerných ziskov by sa k nám nedostali. Minister hospodárstva chce preto koncom týždňa v Bruseli vyrokovať zmenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko