Na hlavný obsah

Rovníková Guinea zrušila trest smrti

Ide o jednu z najautoritárskejších krajín sveta.

Rovníková Guinea zrušila trest smrti
Na snímke vlajka Rovníkovej Guinei. Foto: Unsplash

Rovníková Guinea, jedna z najautoritárskejších krajín sveta, zrušila trest smrti. Oznámila to v pondelok (19. 9.) štátna televízia s odvolaním sa na nový trestný zákonník. Informovala o tom agentúra AFP.

Nový zákon v Rovníkovej Guinei schválil parlament, v ktorom s výnimkou jedného všetkých 100 poslancov zastupuje vládnucu stranu. Účinnosť nadobudne 90 dní po zverejnení v úradnom vestníku.

Poslednú oficiálnu popravu v malej stredoafrickej krajine vykonali v roku 2014, ukazujú údaje organizácie Amnesty International. Mimovládne organizácie a OSN však vládny režim obviňujú z praktík násilného zmiznutia, svojvoľného zadržiavania a mučenia.

Trest smrti je stále legálny vo viac ako 30 afrických štátoch, aj keď popravy sa v posledných rokoch vykonávajú len asi v polovici z nich, píše AFP.

Prezident Rovníkovej Guinei Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (80) je pri moci vyše 43 rokov, čo je najdlhšie na svete, ak sa neberú do úvahy monarchie. Jeho pravdepodobným nástupcom je jeden z jeho synov, viceprezident Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet