Na hlavný obsah

Ruské bombardovanie malo poškodiť hrádzu priehrady pri meste Kryvyj Rih

Vypálilo osem striel.

Rusko vypálilo osem striel s plochou dráhou letu na Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny so zámerom narušiť v meste dodávky vody alebo ho zatopiť, uviedol v stredu (14. 9.) večer na sociálnych sieťach zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Podľa agentúry Unian ruský útok poškodil hrádzu Karačunivskej priehrady, následkom čoho stúpla hladina rieky Inhulec pretekajúcej mestom. Tymošenko aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označili stredajší útok za teroristický čin.

Podobný útok ruských síl z nedeľného (11. 9.) večera, ktorý cielil na energetickú infraštruktúru, prerušil dodávky elektriny na mnohých miestach Ukrajiny vrátane Charkova.

„Teroristický štát pokračuje vo vojne proti civilistom. Tentokrát sú to raketové údery na vodné diela a pokus zaplaviť Kryvyj Rih,“ tvrdil Zelenskyj na sociálnej sieti telegram. „Jediné, čo okupanti vedia, je šíriť paniku,“ dodal prezident, ktorý práve z Kryvého Rihu pochádza.

„Je im (Rusom) jedno, že ľudí pripravia o vodu alebo že sa mesto ocitne pod vodou,“ napísal na rovnakej sieti Tymošenko. Uviedol, že bombardovanie si nevyžiadalo obete na životoch.

Voda v uliciach

Internetové noviny Moscow Times napísali, že voda je po poškodení priehrady aj v uliciach Kryvého Rihu. Taktiež podľa informačného kanála Ukrajina Sejčas voda začína zaplavovať domy v meste.

„Hladina rieky Inhulec sa mení každú hodinu,“ uviedol Kyrylo Tymošenko. Riziko zaplavenia sa podľa neho týka centra mesta a jednej ďalšej štvrte. „Je to výzva pre nás všetkých, ale situácia je pod kontrolou. Všetci pracujú na tom, aby sa táto hrozba čo najrýchlejšie eliminovala,“ dodal na telegrame.

Ruské sily na mesto pravdepodobne vyslali riadené strely Ch-101 z bombardérov Tu-95, uviedla podľa agentúry Unian ukrajinská armáda. V čase útoku bol vo všetkých častiach Ukrajiny s výnimkou Ruskom okupovaného polostrova Krym vyhlásený letecký poplach. Informoval o tom spravodajský portál Ukrajinska pravda.

Šéf vojenskej správy mesta Oleksandr Vilkul vyzval obyvateľov juhoukrajinského mesta, aby zostali v krytoch. Zároveň ich požiadal, aby nič súvisiace s ostreľovaním nefotografovali a neumiestňovali tento obsah na sociálne siete.

„Obyvatelia mesta Kryvyj Rih, prosím, zachovajte pokoj. Situácia je pod kontrolou,“ vyzval Vilkul miestnych obyvateľov. Ako doplnil, k ľuďom, ktorí sa kvôli útokom ocitli bez dodávok vody, sa ju snažia čo najrýchlejšie dostať.

Hladina vody v Kryvom Rige klesá

Hladina vody v zatopených častiach juhoukrajinského mesta Kryvyj Rih od stredajšieho ruského útoku na priehradu nad mestom klesla. V noci na štvrtok záchranári pokračovali s odstraňovaním škôd, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Tymošenko, podľa ktorej bolo v meste zatopených 112 domov.

Voda v rieke Inhulec pre zásah priehrady vystúpila z jedného na bezmála dva metre a prietok poškodenou priehradou dosiahol objem 100 kubických metrov. Voda zaplavila najmä mestskú štvrť Hdancivka a Motronivka na juhozápade mesta. 

Pre zníženie hladiny vody museli úrady odpáliť časť hydraulických štruktúr nižšie po prúde, napísal na telegrame Tymošenko. Podľa agentúry Unian vykonali dve riadené explózie na hrádzi vo štvrti Čornohorka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet