Na hlavný obsah

Ruské príjmy sú vyššie ako výdavky na vojnu na Ukrajine

Poukázala na to analýza.

Ruské príjmy sú vyššie ako výdavky na vojnu na Ukrajine
Na fotografii ruská vlajka. Foto: ČTK/DPA

Príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív od začatia vojny na Ukrajine prekonali celkový objem nákladov Moskvy na inváziu do susednej krajiny.

Poukázala na to analýza neziskového Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) so sídlom v Helsinkách. Informuje o tom server The Economic Times.

Príjmy Ruska z predaja ropy, zemného plynu a uhlia dosiahli za šesť mesiacov od napadnutia Ukrajiny 158 miliárd eur. Na porovnanie, odhadované náklady Kremľa na vojnu na Ukrajine dosiahli za toto obdobie sú 100 miliárd eur.

Zvýšený dovoz do Indie a Číny

Najväčším dovozcom bola Európska únia (EÚ), ktorá Rusku za dovoz palív zaplatila zhruba 85 miliárd eur. Nasledovala Čína (35 mld. eur) a Turecko (11 mld. eur). Potom India (7 mld. eur) a Južná Kórea s dovozom za 2 miliardy eur.

V rámci samotnej EÚ najväčším dovozcom bolo Nemecko, ktorého dovoz predstavoval 19 miliárd eur.

Nasledovali Holandsko (11, 1 mld. eur), Taliansko (8, 6 mld. eur), Poľsko (7, 4 mld. eur) či Francúzsko (5, 5 mld. eur).

Tiež Bulharsko (5, 2 mld. eur), Belgicko (4, 5 mld. eur) a Španielsko, ktoré doviezlo fosílne palivá z Ruska za 3, 3 miliardy eur.

„Rastúce ceny fosílnych palív znamenajú, že Rusko stále zaznamenáva rekordné príjmy z ich predaja, napriek znižovaniu objemu vývozu,“ povedal Lauri Myllyvirta, vedúci analytik v CREA a jeden z autorov správy.

Najvýraznejšie zvýšenie dovozu ruských surovín zaznamenali v sledovanom období India, Čína, Spojené arabské emiráty, Egypt a Turecko.

Výrazne sa zvýšil najmä dovoz ropy do týchto krajín a v prípade Číny dovoz uhlia. Zvýšenie objemu dovozu do týchto štátov však nebolo také výrazné ako pokles dovozu zo strany iných štátov.

Celkový objem exportu fosílnych palív z Ruska klesol za šesť mesiacov od vojny na Ukrajine o 18 %. Najvýraznejší pokles zaznamenalo Rusko do krajín Európskej únie, kam objem vývozu klesol o 35 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika