Na hlavný obsah

Ruské úrady začali porušovať podmienky čiastočnej mobilizácie hneď v prvý deň

Využívajú bezohľadné mobilizačné postupy.

Ruské úrady začali porušovať podmienky čiastočnej mobilizácie hneď v prvý deň
Protestujúca proti vojne na Ukrajine s papierom, na ktorom sa píše "nie mobilizácii". Foto: Twitter

Ruské úrady začali porušovať podmienky čiastočnej mobilizácie hneď prvý deň po jej vyhlásení. Stanovené kvóty na odvedcov pre jednotlivé regióny sa zrejme podarí naplniť. To však neznamená, že Moskva mobilizáciou získa efektívnu bojovú silu. Vo svojej pravidelnej analýze vojny na Ukrajine to uviedol americký inštitút ISW.

Čiastočnú mobilizáciu ohlásil v stredu (21. 9.) ruský prezident Vladimir Putin. Ruskí predstavitelia v ten istý deň oznámili, že sa bude týkať 300 000 mužov, a to iba tých s predchádzajúcimi vojenskými skúsenosťami.

Západné a niektoré ruské médiá vo štvrtok (22. 9.) informovali o prípadoch, keď ruskí vojenskí komisári rozdávali povolávacie rozkazy zatknutým demonštrantom v Moskve a Voroneži.

Ruské opozičné médiá tiež informovali o bankovom IT špecialistovi, ktorý dostal povolávací rozkaz, hoci nikdy neslúžil v armáde ani nenavštevoval vojenské vzdelávacie kurzy. Študent univerzity v Burjatsku zverejnil zábery, na ktorých polícia údajne vyťahuje študentov priamo z výučby, hoci ruský minister obrany Sergej Šojgu opakovane vyhlásil, že ruskí študenti mobilizovaní nebudú.

„Kremľom stanovené kvóty pravdepodobne donútia regionálnych predstaviteľov mobilizovať akýchkoľvek mužov bez ohľadu na ich vojenské skúsenosti,“ uviedol ISW s tým, že rad regrútov vstúpi do armády už rovno s biednou morálkou.

„Prístup Kremľa (…) pravdepodobne nevytvorí efektívnych vojakov a bez väčšieho prínosu vyvolá negatívne reakcie na domácej scéne,“ dodal inštitút.

Bezohľadné mobilizačné postupy

Náboroví úradníci a polícia podľa niektorých svedectiev tiež uplatňujú bezohľadné mobilizačné postupy. Predvolania oznamujú telefonicky, vydávajú ho uprostred noci či mužom oznamujú mobilizáciu prostredníctvom internetovej stránky na sociálne dávky.

Kremeľ bude podľa amerického think-tanku zrejme v nepomerne veľkej miere mobilizovať etnicky neruské a prisťahovalecké skupiny. Člen prokremeľskej Rady pre ľudské práva Kirill Kabanov navrhol povinnú vojenskú službu pre stredoázijských prisťahovalcov.

Pohrozil, že v prípade odmietnutia im bude odňaté ruské občianstvo. Časopis Nastojaščeje vremja informoval o dedine v Burjatsku, kde odviedli asi 700 mužov z celkového počtu 5 500 obyvateľov, teda 25 percent mužskej populácie.

Arménsky telegramový kanál zverejnil zoznam mobilizovaných z Tuapsa v Krasnodarskom kraji. Na ktorom, sú údajne z 90 percent etnickí Arméni, hoci arménska komunita tvorí v meste len 8,5 percenta obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet