Na hlavný obsah

Ruského oligarchu Deripasku v USA obvinili z porušenia amerických sankcií

V kauze spolu s ním figurujú aj ďalšie tri osoby.

Ruského oligarchu Deripasku v USA obvinili z porušenia amerických sankcií
Na archívnej snímke z 9. augusta 2016 ruský miliardár Oleg Deripaska. Foto: TASR/AP

Ruského miliardára Olega Deripasku obvinili v USA z porušenia amerických sankcií. V kauze spolu s ním figurujú aj ďalšie tri osoby, vrátane matky jeho dvoch detí, informovala vo štvrtok (29. 9.) agentúra Reuters.

Obžaloba obsahuje požiadavku, aby Deripaskovi a jeho spoluobžalovaným prepadol majetok v Spojených štátoch. A to vrátane nehnuteľnosti vo Washingtone a dvoch nehnuteľností na Manhattane.

Americké ministerstvo spravodlivosti vo svojom stanovisku vysvetlilo, že Deripaska porušil sankcie tým, že využíval finančný systém USA na udržiavanie troch luxusných nehnuteľností a zamestnal ženu, ktorá v jeho mene kúpila kalifornské hudobné štúdio.

Prokuratúra tiež uviedla, že Deripaska porušil sankcie i tým, že zariadil, aby jeho priateľka mohla vycestovať z Ruska do Spojených štátov a porodiť mu tam dve deti.

Obvinili aj tri ženy

Spolu s Deripaskom boli obvinené aj tri ženy – Jekaterina Voroninová, Natalia Bardakovová a Olga Shrikiová.

Shrikiovú, ktorá býva v americkom štáte New Jersey, zatkli vo štvrtok ráno. Po krátkom vypočutí pred federálnym súdom na Manhattane ju prepustili na kauciu vo výške dvoch miliónov dolárov.

Podľa obžaloby Shrikiová, naturalizovaná občianka USA, v roku 2019 v Deripaskovom mene kúpila v meste Burbank v štáte Kalifornia hudobné štúdio. A to v hodnote 3,1 milióna dolárov.

V súdnom dokumente sa tiež uvádza, že Shrikiová a Bardakovová v roku 2020 zariadili, aby Voroninová odcestovala do Spojených štátov a porodila tam Deripaskovo dieťa.

V tom roku bola zorganizovaná aj ďalšia cesta. A to, aby Voroninová mohla porodiť druhé oligarchovo dieťa. Americké imigračné úrady jej však nedovolili vstúpiť na územie USA. Vrátili ju do Istanbulu, cez ktorý cestovala z Ruska do Spojených štátov.

Americké úrady informovali, že Deripaska vynaložil státisíce dolárov, aby umožnil narodenie svojho dieťaťa v Spojených štátoch. Ako aj, aby tento potomok mohol v USA využívať výhody systému zdravotnej starostlivosti a amerického právneho systému, keď po narodení získalo občianstvo USA.

Platbou za pôrod – asi 300 000 dolárov – Deripaska uskutočnil finančnú transakciu v USA. Tým porušil sankcie, ktoré boli voči nemu uvalené v roku 2018.

Chceli zatajiť meno skutočného otca

Po narodení dieťaťa sa tri spoluobžalované spolčili, aby zatajili meno skutočného otca, tým, že mierne skreslili Deripaskovo priezvisko, uvádza sa v obžalobe. Chlapec má však otcovské meno Olegovič.


Andrew C. Adams, federálny prokurátor z Manhattanu, ktorý vedie pracovnú skupinu zaoberajúcu sa trestnými činmi ruských oligarchov, vo svojom vyhlásení – podľa agentúry AP – uviedol, že Deripaska klamal a vyhýbal sa americkým sankciám tým, že sa snažil využívať výhody života v Amerike.

A to „napriek svojim tesným väzbám s Kremľom a vďaka svojmu obrovskému bohatstvu nadobudnutému prepojeniam na skorumpovaný režim“ v Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet