Na hlavný obsah

Ruskí predstavitelia porušujú práva väzneného Navaľného, myslia si Spojené štáty

Moskva má strach pred tými, ktorí hovoria pravdu, tvrdia.

Ruskí predstavitelia porušujú práva väzneného Navaľného, myslia si Spojené štáty
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (9. 9.) obvinili ruských predstaviteľov z porušovania práv väzneného opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Reagovali tak na skutočnosť, že väzenské orgány ho nedávno zbavili práva na zachovanie dôvernosti dokumentov. Tie si posúva so svojimi právnymi zástupcami. Kritizovali tiež jeho opakované umiestňovanie na samotku.

„Spojené štáty sú hlboko znepokojené eskalujúcim svojvoľným zasahovaním ruskej vlády do práv Alexeja Navaľného,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA, z ktorého cituje agentúra AFP.

Navaľnyj (46) vo štvrtok (8. 9.) cez svojich právnikov na twitteri priblížil, že všetka jeho korešpondenčná komunikácia s právnym tímom bude predmetom trojdňových kontrol zo strany personálu väznice.

„Toto zasahovanie, spolu s opakovaným presúvaním na samotku za údajné malé priestupky, je ďalším dôkazom politicky motivovaného obťažovania,“ píše sa ďalej vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie. Podľa neho toto počínanie poukazuje na „neistotu a strach (Moskvy) pred tými, ktorí hovoria pravdu“.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price podľa agentúry Reuters znova vyzval na okamžité prepustenie Navaľného z väzenia.

Navaľnyj, ktorý si odpykáva trest neďaleko mesta Vladimír zhruba 200 kilometrov od Moskvy, v posledných týždňoch informoval, že ho viacnásobne preložili na samotku. Chceli ho tak okrem iného potrestať napríklad za to, že sa pokúsil vo väzení založiť odborovú organizáciu.

Odpykáva si 11, 5-ročný trest za porušenie podmienok podmienečného trestu, finančný podvod a pohŕdanie súdom. Ako tvrdí, všetky obvinenia proti nemu sa vykonštruovali a slúžia ako zámienka na zmarenie jeho politických ambícií a jeho umlčanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet