Na hlavný obsah

Ruskí vojaci v zálohe nemajú zakázané vycestovať

Zákon im počas čiastočnej mobilizácie opustiť bydlisko bez povolenia úradov nezakazujú.

Ruskí vojaci v zálohe nemajú zakázané vycestovať
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Právny predpis zakazujúci odcestovať z miesta bydliska sa za čiastočnej mobilizácie neuplatňuje. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin korigoval svoje predchádzajúce vyjadrenie, že Rusi evidovaní armádou majú zakázané opustiť svoje bydlisko a krajinu.

„Vzhľadom na to, že je mobilizácia čiastočná, daná norma sa neuplatňuje. V tejto súvislosti cestovanie občanov evidovaných u armády nevyžaduje súhlas vojenských úradov,“ uviedol Volodin podľa agentúry TASS. 

Čiastočnú mobilizáciu vyhlásil prezident Vladimir Putin 21. septembra. V médiách sa skôr objavila informácia, že muži, ktorí doteraz nedostali povolávací rozkaz, môžu z Ruska odcestovať.

Pred povolaním utekajú desaťtisíce Rusov

V obave pred povolaním do vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine, sa snaží odcestovať do cudziny desaťtisíce Rusov. Na hraničný priechod Verchnyj Lars s Gruzínskom vyslali aj obrnený transportér. Chcú zabrániť prípadnému pokusu povolávaných do armády predrať sa do susednej krajiny.

Právnici oslovení BBC si neboli istí, či zákon za čiastočnej mobilizácie zakazuje mužom odísť do cudziny. Jedni súdia, že zákon zakazuje odcestovať bez povolenia vojenských úradov. Iní sa domnievajú, že je rozdiel medzi odchodom z miesta bydliska a odchodom z Ruska. Ďalší zákon stanovuje, že vycestovať sa zakazuje občanom, ktorých povolali do armády.

BBC dodala, že Volodin nedávno navrhoval odovzdať autá opustené na hraniciach rodinám tých chlapcov, ktorí odišli bojovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet