Na hlavný obsah

Rusko ani Bielorusko nebudú tolerovať ponižovanie zo strany Západu, povedal Lukašenko

V Soči sa stretol s Putinom.

Rusko ani Bielorusko nebudú tolerovať ponižovanie zo strany Západu, povedal Lukašenko
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a jeho bieloruský náprotivok Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko a Rusko nebudú tolerovať poníženie zo strany Západu, uviedol v pondelok (26. 9.) pri rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bieloruský vodca Alexandr Lukašenko.

Minsk ani Moskva podľa neho nebudú so západnými krajinami viesť dialóg, kým im nepreukážu príslušnú úctu. O stretnutí oboch štátnikov v ruskom Soči informovala agentúra TASS.

„Poníženie nikto nestrpí. Rusko je gigantická krajina. Ako by ju mohli ponížiť?“ uviedol Lukašenko. Spojené štáty sa podľa neho rozhodli, že budú vládnuť svetu.

„Ktokoľvek chce s nami žiť v mieri, chce nás rešpektovať, tomu sme otvorení. Sme na to pripravení, ale nebudeme tolerovať poníženie,“ povedal bieloruský štátnik.

Rusko tento rok 24. februára podniklo inváziu na Ukrajinu. Bielorusko sa vojny priamo nezúčastňuje, poskytlo však ruským silám na útok na Ukrajinu svoje územie. Západné krajiny uvalili v súvislosti s vojnou sankcie na Rusko aj na bieloruský režim, a to pre jeho podporu ruskej invázie aj za porušovanie ľudských práv v krajine.

Lukašenko v pondelok vyjadril nádej, že spolupráca Minsku a Moskvy nahradí dodávky niektorých produktov, ktoré predtým obe krajiny získavali zo Západu.

„Budeme lietať vlastnými civilnými i vojenskými lietadlami. Budeme jazdiť vlastnými autami. Nebojíme sa,“ povedal Lukašenko, podľa ktorého obe krajiny v posledných mesiacoch dokázali, že dokážu normálne fungovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet