Na hlavný obsah

Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia

Po referendách chce štyri oblasti zabrať čo najrýchlejšie.

Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia
Na fotografii ruská vlajka. Foto: ČTK/DPA

Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí by interpretovali ako útok na Ruskú federáciu.

Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Donecko a Luhansko a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok (23.9.) v ranných hodinách. Obyvatelia oblastí sa do utorka (27.9.) môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu sa k Ruskej federácii.

Ruský prezident Vladimir Putin už deklaroval, že na obranu tohto územia využije všetky prostriedky. Západ ani Ukrajina referendá o pričlenení sa k Rusku neuznávajú. Hlasovanie nepovažujú za legálne, pretože sa koná bez súhlasu Ukrajiny, počas stanného práva a nespĺňa demokratické štandardy.

Medzinárodným nezávislým pozorovateľom taktiež neumožňujú slobodne monitorovať hlasovanie. Peskov tiež uviedol, že v súčasnosti neexistuje základ pre rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet