Na hlavný obsah

Rusko kúpi rakety od Severnej Kórey

Naznačuje to problémy ruskej armády spôsobené sankciami.

Rusko kúpi rakety od Severnej Kórey
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko pracuje na nákupe miliónov rakiet a delostreleckých granátov od Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) pre svoj pokračujúci boj na Ukrajine. Informuje správa amerických tajných služieb.

K odhaleniu došlo niekoľko dní po tom, ako Rusko dostalo prvé dodávky dronov iránskej výroby, z ktorých niektoré mali podľa amerických predstaviteľov mechanické problémy. Informuje o tom americký denník The New York Times.

Americkí vládni predstavitelia uviedli, že rozhodnutie Ruska obrátiť sa na Irán, a teraz aj na Severnú Kóreu, je znakom toho, že sankcie a kontroly vývozu zavedené Spojenými štátmi a Európou poškodzujú schopnosť Moskvy získavať dodávky pre svoju armádu.

Spojené štáty poskytli len málo podrobností z odtajnených spravodajských informácií o presnom vybavení, načasovaní alebo veľkosti zásielky. Zatiaľ tiež neexistuje spôsob, ako nezávisle overiť predaj.

Predstaviteľ americkej tajnej služby uviedol, že okrem rakiet krátkeho doletu a delostreleckých granátov sa očakáva, že Rusko sa bude snažiť nakúpiť ďalšie severokórejské vybavenie aj v budúcnosti.

Odtajňovanie správ americkej tajnej služby

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu začal Biely dom odtajňovať správy spravodajských služieb o vojenských plánoch Moskvy. Potom tieto materiály zverejňoval, najprv súkromne spojencom, a neskôr verejnosti.

Po určitom útlme v odhaľovaní informácií americká vláda opäť začala odtajňovať informácie. Upozorňuje tým na problémy ruskej armády, vrátane nedávnom nákupe iránskych bezpilotných lietadiel a problémoch ruskej armády s náborom vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet