Na hlavný obsah

Rusko môže pobaltské štáty odpojiť od elektriny, tvrdí estónska premiérka

Zároveň oznámila cvičenie pripravenosti estónskej obrany.

Rusko môže pobaltské štáty odpojiť od elektriny, tvrdí estónska premiérka
Estónska premiérka Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Rusko môže odpojiť pobaltské štáty od spoločnej elektrickej siete. Estónska premiérka Kaja Kallasová vo štvrtok (22. 9.) upozornila obyvateľov Estónska pred možnými výpadkami elektriny.

Premiérka zároveň oznámila cvičenie pripravenosti estónskej obrany. Takmer 3 000 záložníkov v Estónsku povolali na každoročné manévre, ktoré budú trvať týždeň. Predsedníčka estónskej vlády však poznamenala, že Estónsko zatiaľ nikto neohrozuje.  

Kallasová dodala, že verejné orgány, spoločnosti aj všetci obyvatelia by sa na možné dočasné výpadky elektriny mali pripraviť. Premiérka zároveň vyzvala ruských občanov žijúcich v Estónsku, aby ignorovali akékoľvek predvolania do bojov na Ukrajine.

„Musíme byť pripravení aj na to, že Rusko môže odpojiť Estónsko, Lotyšsko a Litvu od elektrickej siete,“ povedala Kallasová v televíznom prejave.

Estónsko, Litva a Lotyšsko sú 30 rokov po odtrhnutí od vtedajšieho Sovietskeho zväzu stále závislé od dodávok energií z Ruska. Projekt v hodnote 1,6 miliardy eur financovaný zo zdrojov EÚ má za cieľ odpojiť pobaltské štáty od spoločnej energetickej siete s Ruskom a Bieloruskom do roku 2025.

Litovská spoločnosť Litgrid, ktorá je v Litve prevádzkovateľom prenosovej sústavy, v júli uviedla, že Európska sieť prevádzkovateľov prenosových sústav sa pripojí k rozvodným sieťam pobaltských štátov do 24 hodín v prípade, ak by tieto krajiny Rusko odpojilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet