Na hlavný obsah

Rusko tajne posielalo financie do zahraničia s cieľom získať podporu, tvrdia USA

Rusko poslalo najmenej 300 miliónov dolárov.

Rusko tajne posielalo financie do zahraničia s cieľom získať podporu, tvrdia USA
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko od roku 2014 tajne poslalo najmenej 300 miliónov dolárov zahraničným politickým stranám a kandidátom vo viac než 20 krajinách s cieľom získať vplyv. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na odtajnenú správu amerického ministerstva zahraničných vecí.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý podpísal v utorok (13. 9.) odtajnený dokument, hovoril o novej správe spravodajských služieb o tajnom úsilí Ruska podporovať politiku a politické strany naklonené Moskve.

Konkrétne ruské ciele v správe nie sú spomenuté, USA však podľa nej poskytujú tajné informácie vybraným krajinám.

Ide o súčasť úsilia vlády amerického prezidenta Joea Bidena odtajniť informácie o vojenských a politických cieľoch Moskvy, píše AP. Mnohí národnobezpečnostní predstavitelia Bidenovej administratívy majú rozsiahle skúsenosti z postupov proti Moskve.

Pôsobili vo vláde, keď ruský prezident Vladimir Putin spustil rozsiahlu kampaň s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v USA v rokoch 2016 a 2020, dodáva táto agentúra.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády, ktorý novinárom na základe oficiálnych predpisov poskytol informácie pod podmienkou anonymity, odmietol porovnanie krokov Ruska s financovaním médií a politických iniciatív vo svete zo strany USA. Putin podľa jeho slov míňal množstvá peňazí na to, aby „manipuloval demokracie z vnútra“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet