Na hlavný obsah

Ruský najvyšší súd rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta

Požadoval to ruský cenzúrny úrad.

Ruský najvyšší súd rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta
Šéfredaktor denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov. Foto: TASR/AP

Ruský najvyšší súd vo štvrtok (15. 9.) rozhodol o zastavení webu opozičného denníka Novaja gazeta, ktorý na začiatku tohto mesiaca prišiel o licenciu.

Noviny v marci v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine a zásahmi ruských úradov proti nezávislým médiám prestali vychádzať. Rozhodnutie súdu ešte nenadobudlo účinnosť, denník sa proti nemu odvolá.

Zastavenie činnosti serveru požadoval ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, podľa ktorého web neoznačil vo svojich článkoch riadnym spôsobom dve mimovládne organizácie ako zahraničných agentov.

Tými sú od tohtoročného júla podľa ruských zákonov všetci, ktorí nejakým spôsobom podliehajú „zahraničnému vplyvu“. Jedna z organizácií, ktorá sa zaoberá pomocou drogovo závislým, už na zozname zahraničných agentov nefiguruje.

Nevýznamný prečin?

Novaja gazeta sa požiadavke Roskomdohľadu bránila s tým, že išlo o nevýznamný prečin, ktorému nezodpovedá požadované zastavenie webu.

Tento rok v marci šéfredaktor Novej noviny Dmitrij Muratov, laureát Nobelovej ceny za mier, oznámil, že jeho denník prerušuje činnosť až do ukončenia ruskej „špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Vysvetlil, že sa tak deje po tom, ako noviny dostali niekoľkú výstrahu od cenzúrneho úradu pre informovanie o nej. Slovným spojením „špeciálna vojenská operácia“ Kremeľ označuje ruskú inváziu na Ukrajinu a jeho užívanie si vynucuje aj v médiách.

Moskovský súd ale 5. septembra vyhovel žiadosti Roskomdohľadu a licenciu denníka označil za neplatnú. Novaja gazeta podľa cenzúrového úradu nepredložila svoje stanovy, ako to v Rusku ukladá zákon o médiách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet