Na hlavný obsah

Ruský rezort obrany potvrdil stiahnutie síl z Charkovskej oblasti k Donecku

Posilnia tamojšie vojská, tvrdí Konašenkov.

Ruský rezort obrany potvrdil stiahnutie síl z Charkovskej oblasti k Donecku
Na snímke ukrajinské vlajky vejú nad hrobmi padlých vojakov na cintoríne v Charkove. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (10. 9.) informovalo o stiahnutí ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Ruskí vojaci sa pri týchto mestách presúvajú smerom k Donecku na ukrajinský Donbas, uviedol podľa agentúry TASS hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Kyjev predtým informoval o znovudobytí Balakliji ukrajinskými silami, neoficiálne správy hovoria aj o ukrajinských úspechoch v Izjume a jeho okolí.

Moskva ukrajinskú protiofenzívu v Charkovskej oblasti zatiaľ nekomentovala. Priamo ju nespomenul ani hovorca ruského rezortu obrany vo svojom vyhlásení.

„Za účelom dosiahnutia ohlásených cieľov špeciálnej vojenskej operácie oslobodzovania Donbasu sa prijalo rozhodnutie o preskúpení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby sa mohli posilniť vojská v oblasti Donecku,“ oznámil podľa TASS Konašenkov.

Použil pritom spojenie „špeciálna vojenská operácia“, ktorým Moskva označuje inváziu na Ukrajinu. Zopakoval tvrdenie Kremľa, že cieľom ruského vpádu na Ukrajinu je zbaviť obyvateľov ukrajinského Donbasu údajného útlaku zo strany Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet