Na hlavný obsah

Ruský súd poslal novinára Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu

Novinár vinu odmieta.

Ruský súd poslal novinára Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu
Na snímke ruský novinár Ivan Safronov. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Súd v Moskve v stredu (5. 9.) poslal na 22 rokov do väzenia so zvýšeným stupňom stráženia ruského novinára Ivana Safronova, ktorého obžalovali pre údajnú spoluprácu s českou rozviedkou.

Informovala o tom agentúra TASS, podľa ktorej ide v Rusku o najprísnejší verdikt udelený za trestný čin vlastizrady za posledné roky. Obhajoba sa proti rozsudku odvolá.

Safronov od začiatku akúkoľvek vinu odmieta. Zdôrazňuje, že sa venoval len žurnalistike a nemal prístup k štátnym tajomstvám. Obvinenie pripisuje snahe tajnej služby o „výrobu“ špiónov, keď tých skutočných je ťažké odhaliť.

Okrem trestu 22 rokov, ktoré si má Safronov odpykať v trestaneckej kolónii s prísnym režimom, súd bývalému poradcovi ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos a dopisovateľovi denníkov Kommersant a Vedomosti vymeral pokutu 500 000 rubľov (viac ako 8 000 eur).

Obhajoba žiadala o zbavenie viny. V reakcii na pondelňajší verdikt oznámila, že sa proti nemu odvolá. „Trváme na Safronovovej nevine,“ citovala TASS advokáta Dmitrija Katčeva. Podľa neho Safronov dostal 22-ročný trest za to, že robil svoju prácu. „Každý novinár v Rusku by si mal teraz rozmyslieť, či má zostať pri tejto profesii,“ dodal Katčev.

Český minister zahraničia Jan Lipavsk povedal, že tvrdenie o Safronovovej spolupráci s českou rozviedkou je asi rovnako dôveryhodné ako tvrdenie, že Rusko oslobodzuje Ukrajinu. „Sú to nezmysly. Ten trest je šokujúci. U nás sa to robilo v 50. rokoch pod kuratelou sovietskych poradcov. Dnes to znova robí (prezident Vladimir) Putin v Rusku,“ uviedol šéf českej diplomacie.

Prokuratúra žiadala 24 rokov väzenia

Minulý mesiac Safronov odmietol pristúpiť na dohodu s vyšetrovateľmi, podľa ktorej by si mal odslúžiť 12-ročný trest odňatia slobody. Prokuratúra žiadala 24 rokov väzenia. Podľa zdrojov agentúry TASS z prostredia ruskej justície Safronovovi do trestu započítali dva roky, ktoré strávil vo väzbe. Podmienečne prepustený bude môcť byť najskôr po odpykaní dvoch tretín trestu, čo je približne o 14 rokov.

Safronov sa podľa agentúry Interfax po vynesení rozsudku obrátil na verejnosť a v súdnej sieni zvolal: „Milujem vás všetkých!“. Prítomní novinári, príbuzní a priatelia Safronova odmenili potleskom. Niektorí sa v reakcii na prísny verdikt rozplakali, uviedla agentúra AFP.

Pred dnešným súdnym pojednávaním vyzvalo niekoľko nezávislých ruských médií na Safronovovo prepustenie, uviedla agentúra Reuters. Vo svojom vyhlásení uviedli, že je „zrejmé“, že Safronova potrestali za jeho reportáže o ruských vojenských zákazkách. Tie rozhnevali ministerstvo obrany.

Vysoký trest pre Safronova – vyšší ako ruské súdy zvyčajne udeľujú za vraždy – je považovaný za úder na ruské médiá v súvislosti so zosilneným tlakom Kremľa na slobodu slova od februárovej invázie na Ukrajinu, uviedla Reuters.

Právnik a obhajca ľudských práv Pavol Čikov podľa agentúry označil rozsudok za „brutálny a demonštratívne krutý trest, ktorý zodpovedá súčasnému stavu Ruska“. Uviedol, že si nevybavuje žiadny iný súdny prípad vlastizrady, ktorý by viedol k tak dlhému trestu, a už vôbec nie na prípad, ktorý by sa týkal novinára..

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet