Na hlavný obsah

S cenami elektriny zdražie aj voda, varujú vodárenské spoločnosti

Chcú zastropovanie cien elektriny.

S cenami elektriny zdražie aj voda, varujú vodárenské spoločnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

S cenami elektriny zdražie aj voda – varujú vodárenské spoločnosti. Zmluvy na dodávky elektrickej energie – za doterajšie nižšie ceny platia do konca roka. Od budúceho roka čakajú niekoľkonásobný nárast nákladov.

Po extrémne suchom lete riešia vodárenské spoločnosti ďalší problém – drahú elektrinu. „Všetky čerpadlá a všetky veci, ktoré súvisia s vodárenstvom fungujú na elektrickú energiu. Konkrétne Východoslovenská vodárenská spoločnosť má momentálne nakúpený jeden megawatt do konca roka za 153 eur, to tvorí nejakých 10 % z tržieb. V prípade, že by to bolo 1 000 eur tak by to bolo 70 % z tržieb. Automaticky musí ísť cena hore. Keď nepôjde, tak tipujem tri, štyri mesiace a vyhlásime bankrot. Máme pocit, že sa na nás zabudlo ako na kritickú infraštruktúru,“ hovorí predseda Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreha.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vodárenské spoločnosti chcú s vládou rokovať o zastropovaní cien elektriny. Nový minister hospodárstva Karel Hirman predstaví prvé riešenia na budúci týždeň a nasledovať majú aj ďalšie. Ako konkrétne sa dotknú vodárenského sektora nespresnil.

„Momentálne je hlavnou prioritou to, aby sme mali všetci zabezpečené energie za cenu prijateľnú pre naše domáce peňaženky a pre firemné rozpočty, aby sme krajinu udržali v chode. Elektrina je alfa a omega všetkého. Vodári nie sú jediní. Zoberte si potravinárov,“ uviedol Hirman.

Ceny vodného a stočného na budúci rok určí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Na to, aby ich vypočítal, musí počkať na verdikt, aké mimoriadne opatrenia štát a Európska únia prijmú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko