Na hlavný obsah

Samosprávy vyzvali premiéra na krízové rokovania

Požadujú kompenzácie.

Samosprávy vyzvali premiéra na krízové rokovania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Varovanie pred krízovým stavom intenzívne znie aj z krajov. Napríklad podľa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) len vládny rodinný balíček a zvyšovanie platov mu ukrojí vyše 30 miliónov eur a k tomu ešte rastú ceny energií. Samosprávy vyzývajú premiéra na rokovania o krízovom pláne.

Samosprávne kraje netušia, či im zvýšené náklady z opatrení prijatých vládou budú nejako kompenzovať. „Len vládne opatrenia, ktoré sú pre nás povinné, zaťažia náš rozpočet sumou viac než 32 miliónov eur. A to všetko ešte predtým, než sa v ňom prejaví samotná energetická kríza,“ spresnil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) považuje samosprávy za partnerov a je otvorený rokovaniam. Vláda však potrebuje informácie o spotrebe energií.

BBSK vyčíslil ročné náklady na zabezpečenie bežnej prevádzky na viac ako päť miliónov eur. Obáva sa, že môžu narásť až na štvornásobok. Pripravuje okamžité aj dlhodobé šetriace opatrenia.

„Čo sa týka tých okamžitých, tak sme si dali za cieľ znížiť spotrebu energií o 15 percent. Riešeniami, ako je zníženie teploty vykurovania či vypnutie osvetlenia na budovách,“ dodal Hollý. Z hľadiska dlhodobého chcú znížiť závislosť od plynu, ale aj elektrickej energie. Šetriť plánujú aj ďalšie samosprávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko