Na hlavný obsah

Moskvou kontrolované ukrajinské regióny plánujú referendum

Bude sa týkať ich pripojenia k Rusku.

Moskvou kontrolované ukrajinské regióny plánujú referendum
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci pália z mínometu na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruskom kontrolované alebo okupované regióny na východe a juhu Ukrajiny v utorok (20. 9.) oznámili, že tento týždeň chcú začať hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii.

O zámere usporiadať referendum medzi 23. a 27. septembrom podľa agentúr informovali úrady samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR), Doneckej ľudovej republiky (DNR) a proruskí predstavitelia častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Agentúra Interfax najprv informovala o tom, že parlament LNR v utorok schválil zákon o usporiadaní referenda o pripojení tohto separatistického útvaru k Rusku. O rovnakom zámere v DNR neskôr informoval podľa ruskojazyčnej stanice BBC vodca tohto separatistického regiónu Denis Pušilin.

Onedlho zazneli podobné vyhlásenia od proruských predstaviteľov Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktorých časti sú pod ruskou okupáciou.

V prípade Záporožskej oblasti zatiaľ nie je úplne jasné, kedy tamojšie proruské úrady chcú hlasovanie usporiadať. Ostatné regióny hovoria o tom, že by sa referendum malo začať už tento piatok (23. 9.).

Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádzajú v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny. Počas nej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu takmer nad celou Charkovskou oblasťou aj nad niekoľkými obcami v Luhanskej oblasti. Tú pritom ruské velenie už v júni vyhlásilo za „oslobodenú“, ako nazýva svoju okupáciu ukrajinských území.

Hlasovanie v utorok podporil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady a ktorý sa radí k hlasným podporovateľom invázie na Ukrajine.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval, že Moskva necháva rozhodnutie o referendách plne na obyvateľstve dotknutých oblastí, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet