Na hlavný obsah

SaS nesúhlasí s niektorými bodmi novely zákona o dôchodkovom sporení

Rozdielne názory na ňu panujú aj medzi odborníkmi.

SaS nesúhlasí s niektorými bodmi novely zákona o dôchodkovom sporení
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

V parlamente je novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Politici i odborníci sa zhodujú, že treba napraviť chybu z roku 2013, keď sa uzákonilo, aby všetci sporitelia investovali do konzervatívnych fondov – dlhopisov.

Aktuálny návrh počíta s tým, aby mladí ľudia povinne sporili v rizikovejších akciových fondoch.

Kým tento návrh je podľa odborníkov dobrý, problém vidia v iných. Napríklad v rušení slobody v druhom pilieri. Rozdielne názory panujú aj medzi poslancami.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Strana SaS, ktorá nedávno odišla z koalície, vidí v návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení viac sporných bodov. Jedným z nich je práve zrušenie slobody v druhom pilieri.

„Pokiaľ ste mali doživotný dôchodok z prvého piliera vo výške priemerného vyplácaného dôchodku na Slovensku, so zvyškom ste si mohli slobodne nakladať,“ vysvetľuje poslanec Peter Cmorej (SaS).

Odborníci nesúhlasia s niektorými bodmi novely

Analytik Inštitútu INESS Radovan Ďurana rovnako tvrdí, že slobodný výber úspor z druhého piliera by sa mal zachovať. Vysvetľuje, že vo veku 63 rokov sú medzi dôchodcami veľké rozdiely.

„Niektorí sú zdraví a dobre zabezpečení. Niektorí prekonali ťažké choroby a vedia, že ich čaká päť či desať rokov života. Ďalšou skupinou sú aj ľudia s nesplatenými hypotékami,“ dodal.

Odborníci tiež nesúhlasia s tým, aby sa do predvolenej investičnej stratégie presúvali iba ľudia mladší ako 54 rokov. A to z dôvodu, že budú mať nižší dôchodok.

Expert na dôchodkové systémy Ján Šebo síce tvrdí, že nepôjde o výrazný rozdiel vo výške penzií. Na druhej strane dodáva, že problém nastane, keď to bude dlhšie trvať. „Čím dlhšie tento problém neriešime, tým väčší bude,“ uviedol.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že vie o požiadavkách SaS, aj o tom, že ďalšie požiadavky majú odborníci. Sľubuje, že po prvom čítaní novely v parlamente bude priestor na úpravu novely.

„Som pripravený nájsť spoločnú reč. Musíme si povedať v čom ustúpime jedným, v čom druhým, aby bolo riziko primerané,“ sľúbil Krajniak. Zákon majú poslanci prerokovávať na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika