Na hlavný obsah

Schôdzu parlamentu sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus

Kollár ju preložil na budúci týždeň.

Schôdzu parlamentu sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus
Ilustračná snímka - plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa ani na druhý pokus nepodarilo otvoriť riadnu schôdzu parlamentu. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. Prezentovalo sa 71 poslancov, na otvorenie schôdze treba aspoň polovicu, teda 75 zákonodarcov.

Za otvorenie schôdze hlasovalo 25 poslancov, zdržali sa dvaja a nehlasovalo ich 44. Pri prvom pokuse o otvorenie schôdze sa prezentovalo 64 poslancov. Okrem opozičných poslancov sa v oboch pokusoch neprezentovali ani tí za SaS. Chýbali aj niekoľkí z radov koalície.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tak preložil rokovanie na utorok (20. 9.).

SaS dopredu avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Na prvý pokus preto neplánovala podporiť otvorenie schôdze.

Predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša prekvapilo, že sa SaS po odchode z vlády chystala schôdzu blokovať. Dodal, že OĽANO nemá žiadne dohody s nikým mimo trojkoalície a jej bývalých poslancov o prezentovaní sa na schôdzi.

Na riadnej schôdzi by mali poslanci okrem iného prerokovať prístup Fínska a Švédska do NATO. Venovať by sa mali napríklad otázke zdanenia plynovodov či viacerým novelám týkajúcich sa Generálnej prokuratúry SR a paragrafu 363 Trestného poriadku.

SaS pripravuje návrh na odvolanie Matoviča

Predseda SaS Richard Sulík (SaS) po neúspešnom rokovaní ako dôvod, prečo sa poslanci SaS neprezentovali, uviedol, že chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie a či sú v stave otvoriť schôdzu.

„Toto by možno malo byť na zamyslenie, najmä pre poslancov OĽANO, že keď nie sú v stave otvoriť schôdzu, či je správne držať na stoličke jedného človeka, ktorý je zodpovedný za väčšinu problémov,“ povedal Sulík.

Sulíka prekvapilo aj to, že nikto z koalície neprišiel za nimi s cieľom rokovať o návrhoch a otvorení schôdze. Povedal však, že budúci týždeň SaS pomôže otvoriť schôdzu, aj keď s ňou nikto z koalície nebude rokovať. „Nejde nám o to, aby sme dlhodobo blokovali parlament,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v reakcii tvrdí, že SaS opakovane žiadal o rokovania, a preto nerozumie Sulíkovým vyjadreniam. Opätovne ich verejne pozval za rokovací stôl.

Sulík zároveň avizoval, že SaS pripraví návrh na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Pripúšťa, že 30 podpisov, potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze, by mohli vyzbierať aj v súčinnosti s nejakými opozičnými poslancami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko