Na hlavný obsah

Scholz: Nemecko v otázke ruského plynu vždy zohľadní potreby únijných členov

Podľa neho nemá zmysel špekulovať.

Scholz: Nemecko v otázke ruského plynu vždy zohľadní potreby únijných členov
Na snímke sprava nemecký kancelár Olaf Scholz a predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Nemecko bude v otázke ruského zemného plynu vždy zohľadňovať situáciu členských krajín Európskej únie. V piatok (9. 9.) to po rokovaní s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Poznamenal, že je zatiaľ príliš skoro na to povedať, ako sa Európska únia rozhodne prikročiť k trhu s plynom. Európska komisia navrhovala zastropovať ceny plynu dovážaného z Ruska. To však narazilo na odpor najmä stredoeurópskych krajín vrátane Česka.

„K otázke trhu s plynom je veľa rozdielnych návrhov a je ešte skoro na to povedať, čo urobíme. Jasné ale je, že Nemecko, vždy zohľadní situáciu únijných krajín,“ povedal Scholz po otázke novinárov k možnému zastropovaniu cien ruského plynu a hrozbe, že ruský prezident Vladimir Putin by preto úplne zastavil dodávky tejto energetickej suroviny do Európy.

Scholz uviedol, že Nemecko dobu od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, po ktorej sa energetická situácia vyhrotila, plne využilo na prípravu na zimu a na hľadanie nových možností dodávok.

Ako príklad uviedol zvýšenie dodávok z Nórska a Holandska či skoré otvorenie plávajúceho LNG terminálu. „Takisto plníme svoje zásobníky,“ povedal. Tie sú podľa sieťového regulátora naplnené na takmer 87 percent.

„V niektorých krajinách toto nebolo možné. Preto je jasné, že tieto osobitné situácie zohľadníme. Nemá tak zmysel teraz špekulovať,“ dodal.

Predseda Európskej rady Michel povedal, že otázka cien a dostupnosti energií je pre Európu dôležitá. Za dôležitú považuje aj ďalšiu podporu Ukrajine. „Chceme Ukrajinu ďalej podporovať, a to vojensky, finančne, ekonomicky. Druhá os našej podpory je v sankciách a zvyšovaní tlaku na Rusko,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet