Na hlavný obsah

SAE a Nemecko uzavreli dohodu o dodávkach LNG a nafty

Nemecko sa snaží zdroje energií diverzifikovať.

SAE a Nemecko uzavreli dohodu o dodávkach LNG a nafty
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecká energetická spoločnosť RWE podpísala so štátnou ropnou firmou ADNOC zo Spojených arabských emirátov zmluvu o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG) do Nemecka. 

V tlačovej správe to v nedeľu (25. 9.) oznámil nemecký podnik. Zmluvu uzavreli počas návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholze v Abú Zabí.

Dodávka skvapalneného zemného plynu bude mať objem 137 000 kubických metrov a do konca decembra bude prepravená do plávajúceho terminálu v Brunsbüttele blízko Hamburgu, uviedol energetický koncern RWE.

„Znamená to dôležitý míľnik pri budovaní infraštruktúry pre dodávky LNG do Nemecka a tiež nastavenie viacerých diverzifikovaných dodávok plynu,“ dodala RWE.

Nemecko, ktoré bolo donedávna silno závislé od dodávok plynu z Ruska, sa od februárovej invázie ruských vojsk na Ukrajinu snaží zdroje energií diverzifikovať.

Oznámenie o uzavretí dohody bolo zverejnené počas druhého dňa Scholzovej dvojdňovej návštevy krajín v oblasti Perzského zálivu. „Musíme zabezpečiť, aby produkcia LNG vo svete dosiahla bod, kedy možno uspokojiť súčasný vysoký dopyt, bez toho, aby sme sa museli uchýliť k výrobnej kapacite, ktorá existuje v Rusku,“ povedal Scholz novinárom ešte pred oznámením dohody.

Nemecký kancelár podľa agentúry DPA zdôraznil, že je dôležité odoberať energie od väčšieho množstva dodávateľov. K závislosti na jednom dodávateľovi „u nás už určite nedôjde“, dodal Scholz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet