Na hlavný obsah

Sedembolestná je patrónkou Slovenska 95 rokov

Najznámejším jej zasväteným chrámom je šaštínska bazilika.

Úcta katolíckych veriacich k obrazom trpiacej Matky Ježiša Krista siaha na slovenskom území do stredoveku. Ľudia sa k nej utiekali najmä v ťažkých časoch. Za patrónku Slovenska ju Cirkev vyhlásila pred 95. rokmi.

Najznámejším chrámom zasväteným Sedembolestnej je šaštínska bazilika. V jej histórii ju navštívili dvaja pápeži.

V Šaštíne si Sedembolestnú Pannu Máriu veriaci uctievajú od druhej polovice 16. storočia. Zvlášť odvtedy, ako v miestnej kaplnke umiestnili sochu Božej Matky držiacej v náručí mŕtveho Syna.

Zhotoviť ju dala grófka Angelika Bakičová, manželka majiteľa šaštínskeho panstva. Keď takmer o 200 rokov neskôr postavili dnešný kostol, sochu umiestnili na hlavný oltár.

„Pavol VI. v roku 1964 vyhlásil tento chrám za Baziliku minor a spojil ju s mnohými duchovnými dobrami,“ ozrejmil Viliam Judák, nitriansky biskup.

Za patrónku Slovenska ju vyhlásil pápež Pius XI.

Sedembolestnú Pannu Máriu vyhlásil za patrónku Slovenska pápež Pius XI. v roku 1927.

„Zaslúžili sa o to slovenskí biskupi, ktorí boli vysvätení v Nitre v roku 1921, najmä Ján Vojtaššák bol v tom veľmi iniciatívny,“ pokračoval Judák.

Baziliku navštívil v roku 1995 pápež Ján Pavol II., keď počas bohoslužby korunoval milostivú sochu. Presne pred rokom prišiel do šaštínskeho chrámu – aj so zlatou ružou – pápež František.

„Mária: je Matkou, ktorá nám daruje Syna Ježiša. Preto ju milujeme a uctievame si ju. V tejto Šaštínskej národnej svätyni sa s vierou a úctou schádza slovenský národ, pretože vie že práve ona nám daruje Ježiša,“ povedal pápež František.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Myslím, že žijeme ešte z tej atmosféry, je to len rok a je to v živej pamäti mnohých z nás. Svätý Otec poukázal, že Panna Mária je tá, od ktorej sa máme učiť správnemu kresťanstvu. Ona nás má privádzať ku Kristovi,“ uviedol Judák.

Vlaňajšie posolstvo pápeža Františka, ktoré predniesol v Šaštíne, si veriaci pripomínajú aj počas tohtoročnej národnej púte. Sedembolestnej Panne Márii je na Slovensku zasvätených takmer 400 kostolov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko