Na hlavný obsah

Šéf OSN vyzval svet na solidaritu a spoluprácu

Otvoril 77. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.

Šéf OSN vyzval svet na solidaritu a spoluprácu
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v otváracom prejave 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN vyzval na solidaritu a spoluprácu pri riešení problémov „sveta v ohrození“. O prejave, ktorý zaznel v New Yorku v noci na stredu (14. 9.), informovala agentúra AFP.

Guterres upozornil, že „v rámci práce na presadzovaní mieru, ľudských práv a trvalo udržateľného rozvoja čelíme svetu v ohrození“.

Príčinou tohto stavu sú podľa Guterresa konflikty a klimatická zmena, narušený globálny finančný systém, chudoba, nerovnosť, hlad a rozdelenie spoločnosti. Zdôraznil, že riešenie spoločných výziev si bude aj naďalej vyžadovať solidaritu.

Na budúci týždeň sa na Valnom zhromaždení za rečníckym pultom vystriedajú desiatky hláv štátov a vlád z celého sveta, pripomenula agentúra AFP.

Aj keď nateraz nedošlo v tomto pláne k žiadnym zmenám, pohreb britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa uskutoční na budúci pondelok (19. 9.) aj za účasti mnohých lídrov, vyvoláva neistotu v programe budúceho týždňa.

Napríklad, v pondelok sa má konať samit o vzdelávaní, na ktorom predtým potvrdilo svoju účasť 90 lídrov. Samotný Guterres na pohreb kráľovnej do Londýna nepocestuje, uviedol jeho hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet