Na hlavný obsah

Severná Kórea odpálila dve balistické strely

Obe zrejme dopadli do Japonského mora.

Severná Kórea odpálila dve balistické strely
Na ilustračnej snímke ľudia sledujú televízne spravodajstvo o odpálení severokórejskej rakety. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vo štvrtok (29. 9.) odpálila dve balistické strely krátkeho doletu smerom na východ od Kórejského polostrova . Obe zrejme dopadli do Japonského mora. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na japonského ministra obrany Josukazu Hamada. 

Podľa Hamadu obe rakety dosiahli výšku 50 kilometrov a mali dolet 300 kilometrov. Minister obrany uviedol, že opakované severokórejské raketové testy sú neprijateľné a nemôžu byť tolerované.

Pchjongjang rakety vypálil krátko po návšteve Kamaly Harrisovej v Južnej Kórei. Americká viceprezidentka zavítala aj do demilitarizovanej zóny medzi oboma kórejskými štátmi. Harrisová pricestovala do Južnej Kórey, aby demonštrovala silu spojenectva medzi Washingtonom a Soulom. 

Viceprezidentka USA spoločne s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom odsúdila KĽDR za sériu raketových testov a provokatívnu jadrovú rétoriku. Predstavitelia v Soule a Washingtone varovali, že Pchjongjang pripravuje tiež novú jadrovú skúšku. Tá by sa mohla uskutočniť budúci mesiac.

Severná Kórea vykonala test balistickej rakety aj v stredu a cez víkend, keď odpálila strelu krátkeho doletu rovnako smerom k Japonskému moru. Od začiatku roka Severná Kórea uskutočnila množstvo raketových testov, čím porušuje rezolúcie OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet