Na hlavný obsah

Situácia v rieke Hron rok po ekologickej havárii

Chýbajú viaceré druhy vodných živočíchov.

Život v rieke Hron sa k pôvodnému stavu nepribližuje ani rok po ekologickej havárii. Podľa odborného prieskumu tam chýbajú viaceré druhy vodných živočíchov. Ochranári chcú odstrániť bariéry, aby mohli ryby migrovať za rozmnožovaním.

„Odhaduje sa že úhyn rýb je okolo 40 ton. V podstate od bioplynovej stanice až po Žarnovicu,“ uviedol Roman Urban, člen Slovenského rybárskeho zväzu.

Takéto škody na povodí Hrona napáchala vlaňajšia ekologická havária. Z bioplynovej stanice v Budči vtedy uniklo do Hrona okolo 500 kubických metrov biokalu. Viac ako rok po havárii sa život v rieke len pomaly vracia do pôvodného stavu.

„Po roku môžeme skonštatovať, že najviac chýbajú tie pôvodné, prúdomilné druhy rýb ako je podustva, mrena a hlavne tie generačné jedince,“ povedal Richard Štencl, ichtyológa rybársky hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Žiar nad Hronom.

Škody sa podľa rybárov pohybujú až v miliónoch eur. Postupne začali rieku zarybňovať. Je to však pomalý proces.

„Rybám trvá štyri až päť rokov kým dospejú do pohlavnej zrelosti. Takže nejaké signifikantné výsledky, čo sa bude týkať celkového množstva rýb v Hrone, bude vidieť naozaj v horizonte štyroch až piatich rokov,“ pokračoval.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborného prieskumu z leta chýba na niektorých úsekoch rieky oproti vlaňajšku stále 50 percent populácie rýb.

„Migračné bariéry znemožňujú prirodzenú migráciu rýb. Práve na tých lokalitách, ktoré sú významné neresiská v postihnutom úseku Hrona. Odporúčania týchto záverov budú odstrániť migračné bariéry alebo ich spriechodniť. Napríklad prostredníctvom budovania rybovodov,“ uviedla Kristína Bocková, hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR.

Vodohospodári od roku 2015 odstránili alebo spriechodnili už viac ako 100 migračných bariér a plánujú pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko