Na hlavný obsah

Situácia v Záporožskej elektrárni má byť pre výpadok prúdu vysoko riziková

Podľa Grossiho to už takto nemôže ísť ďalej.

Situácia v Záporožskej elektrárni má byť pre výpadok prúdu vysoko riziková
Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR/AP

Pre prerušenie dodávok elektriny do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré zavinilo ostreľovanie, je situácia na mieste vysoko riziková. V okolí zariadenia je nutné čo najrýchlejšie zriadiť ochrannú zónu. Vyhlásil to v piatok (9. 9.) šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Výpadky prúdu a nedostatočné personálne zabezpečenie v elektrárni podľa neho „podstatne zvýšili nebezpečenstvo jadrovej havárie“.

Petro Kotin, šéf ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom, agentúre AFP povedal, že ruskí vojaci, ktorí elektráreň obsadili, zastrašujú a mučia tamojších zamestnancov, dvoch z nich podľa neho ubili na smrť.

Prevádzkovateľ ukrajinskej elektrárne od jari obsadenej ruskými jednotkami podľa Grossiho zvažuje odstavenie posledného fungujúceho reaktora. Pravdepodobnosť, že sa podarí dodávky elektriny do elektrárne obnoviť, je veľmi nízka, uviedol Enerhoatom.

Kotin agentúre AP povedal, že úplné odstavenie reaktora môže prísť kedykoľvek a celá elektráreň potom bude úplne závislá od núdzových dodávok prúdu z generátorov, ktorých je 20 a majú palivo na desať dní prevádzky.

Generátory denne spotrebujú 200 ton nafty. Dodávať palivo do obliehanej fabriky je podľa Kotina „nemožné“. Bez obnovenia dodávok prúdu nebude možné ani obnoviť funkciu reaktorov.

Žiadne dodávky zvonku?

„Elektráreň teraz nemá žiadne dodávky prúdu zvonku. A boli sme svedkami toho, že aj keď sa podarí vedenie opraviť, je potom znovu poškodené. Je to úplne neprijateľné. Tak to nemôže ísť ďalej,“ uviedol šéf agentúry OSN, ktorá má stále priamo v elektrárni dvoch zástupcov zo svojej nedávnej expertnej misie.

„Naliehavo vyzývam, aby ostreľovanie v celej oblasti okamžite ustalo,“ povedal Grossi. „Táto situácia je neudržateľná a čoraz riskantnejšia,“ zdôraznil.

Na zastavenie ostreľovania vyzval aj ruský veľvyslanec pri MAAE vo Viedni Michail Uljanov. „Plne podporujeme výzvu a požiadavku šéfa MAAE, aby ostreľovanie mesta Enerhodar a Záporožskej jadrovej elektrárne okamžite prestalo,“ napísal na twitteri. Z ostreľovania ukrajinskej elektrárne Rusko obviňuje Ukrajinu; Kyjev naopak viní Rusko.

Šéf Enerhoatomu dnes obvinil ruské okupačné sily, že v elektrárni zastrašujú a mučia tamojších zamestnancov. Podľa neho majú ruské jednotky na svedomí aj únosy a vraždy.

„Rusi na mieste vyhľadávajú proukrajinských zamestnancov a trestajú ich. Ľudia sú už psychologicky na dne,“ povedal Kotin. Podľa neho vojaci najmenej dvoch pracovníkov ubili na smrť. Pri ostreľovaní zahynul ďalší zamestnanec a tiež jeden vodič, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet