Na hlavný obsah

Školské kluby nemôžu prijať každého žiaka. Môže za to novela zákona

Nové triedy si musia školy zafinancovať bez pomoci štátu.

Školské kluby nemôžu prijať každého žiaka. Môže za to novela zákona
Na snímke deti v školskom klube. Foto: RTVS

Školákom hrozí, že sa nedostanú do školských klubov, teda do družiny. Môže za to nový zákon. Školy musia zriadiť nové triedy pre školské kluby, no peniaze na to od štátu nedostanú. Mestá a obce ich musia nájsť vo svojich rozpočtoch a rodičia si budú musieť priplatiť.

Novela zákona znížila počet detí v školskom klube – v tomto školskom roku ich nesmie byť viac ako 26. Ostatné by mali rozdeliť do novovytvorených tried – čo znamená vyššie náklady na prevádzku.

Pre samosprávy sú to ďalšie výdavky. Spolu s vysokými poplatkami za energie ide o nárast, pri ktorom zvažujú, či nové triedy vôbec otvoria. Preto hrozí, že do školského klubu sa už nedostanú všetky deti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poplatky za školský klub detí sa v mestách pohybujú mesačne na úrovni od 8 do 20 eur.

Podľa písomného stanoviska rezortu školstva sa štát na financovaní nových oddelení školských klubov deti nebude spolupodieľať. Rodičia si musia priplatiť.

„Zvýšili sa poplatky za družinu, ktorá bola pred rokom 6 eur, teraz je to desať eur. Ono sa to nezdá, ale za ten jeden mesiac je to zanedbateľná položka, ale keď to máte zaplatiť naraz 100 eur, tak je to dosť veľký peniaz, zvlášť pre mňa matku-samoživiteľku,“ avizuje

Obmedzený počet detí v školských kluboch vysvetľuje ministerstvo školstva tým, že chce docieliť čo najkvalitnejší výchovno-vzdelávací proces.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko