Na hlavný obsah

Slávnostnú schôdzu k výročiu ústavy Fico zneužil na politické odkazy

Prezidentku vyzval na vyhlásenie referenda.

Slávnostnú schôdzu k výročiu ústavy Fico zneužil na politické odkazy
Predseda Smeru-SD Robert Fico vystúpil s príhovorom počas slávnostnej schôdze k výročiu Ústavy SR. Foto: TASR

Od prijatia Ústavy SR uplynulo 30 rokov. Na štvrtkovom (1. 9.) slávnostnom zasadnutí Národnej rady SR sedeli vedľa seba aktéri slovenskej politiky z minulosti i súčasnosti. V príhovoroch zazneli aj rázne politické odkazy. Mnohí koaliční, ale aj opoziční politici to označili za nedôstojné zneužitie osláv. Niektorí na protest odišli.

Slávnostné zasadnutie parlamentu sa konalo v pôvodnej budove národnej rady, teda na mieste, kde sa pred 30 rokmi ústava prijímala. Zasadnutie otvoril hostiteľ, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Pripustil, že základný zákon štátu môže mať slabé miesta, ale aj napriek tomu, by si zaslúžil viac rešpektu.

Pozrite si celu reportáž RTVS:

Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že sa treba držať hodnôt, ktoré slovenská ústava obsahuje. „Rozumieť potrebám spoločnosti a nestratiť zo zreteľa že SR je demokratická republika a demokratickou republikou musí aj zostať,“ dodal.

Fico mnohých pobúril

Slávnostný okamih sa však po príhovoroch najvyšších ústavných činiteľov zmenil na politické výzvy. Opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) využil svoj príhovor na odkaz prezidentke. Zuzanu Čaputovú vyzval, aby vyhlásila koncom októbra referendum. Dosiahol by tak zmenu ústavy a predčasné voľby.

„Nepotrebujem takéto odkazy alebo povzbudenia Roberta Fica. Viem, ako mám konať. Tak, ako doposiaľ konám a budem konať, teda v súlade s ústavou. To je základný rozdiel medzi nami dvoma,“ poznamenala prezidentka.

Vystúpenie Roberta Fica kritizovali aj viacerí poslanci a označili to za zneužitie osláv. „Zneužiť túto príležitosť na to, aby útočil na prezidentku, ktorá nerobí nič iné ako to, že rešpektuje ústavu, považujem za hanebné,“ povedal poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

To však nebol jediný moment, ktorý poslancov pobúril. Fico vyzval poslancov na aplauz ľuďom, ktorí boli pri zrode ústavy – Vladimírovi Mečiarovi a Ivanovi Gašparovičovi. Obaja boli prítomní v sále. Mnohí poslanci sa potlesku zdržali.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár dokonca odišiel. „Nebudem sedieť v sále, kde Fico ďakuje niekomu, kto má na rukách krv,“ doplnil.

.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko