Na hlavný obsah

Slovenská ekonomika rastie pomalšie

Výkon slovenského hospodárstva rástol v druhom štvrťroku len o necelé dve percentá.

Slovenská ekonomika sa zo súčasnej krízy spamätáva pomaly. Výkon slovenského hospodárstva rástol v druhom štvrťroku len o necelé dve percentá. Podobný vývoj predpokladajú analytici aj po zvyšok roka. Podľa prieskumu Nadácie PARTNERS a agentúry Focus až 53 % slovenských domácností očakáva, že sa ich situácia zhorší.

Priemysel ako niekdajší ťahúň slovenskej ekonomiky je momentálne v červených číslach. Hospodárstvo tak ťahali v uplynulých mesiacoch domácnosti.

„V týchto mesiacoch ľudia míňali usporené peniaze z čias pandémie, ale postupne na jeseň už tento efekt bude vyprchávať,“ vysvetlila Eva Sadovská, analytička zWood & Company.

Kým maloobchodníci zatiaľ rekordnej inflácii odolávajú, ľudia pocítili zdražovanie naplno. Platy síce rastú, no v obchodoch si za ne kúpime menej ako pred rokom.

„Predpokladáme, že mzdy v tomto roku porastú v priemere o 8 až 9 %. Tento rast nedokáže úplne pokryť infláciu, ktorú v tomto roku zažívame,“ uviedol Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Európu pre vojnu na Ukrajine trápia rekordne drahé energie. Menej kúrenia a svietenia – také sú prognózy analytikov pred nadchádzajúcou zimou. Podľa prieskumu až viac ako polovica domácnosti očakáva v najbližšom období skokové zhoršenie životnej úrovne.

„Je to mimochodom najhorší údaj aký sme za posledných 20 rokov namerali. Je horší ako obdobie poslednej hospodárskej krízy v roku 2008. Nemalá časť domácností sa aj v tomto prípade pravdepodobne dostane do nejakej pozície, kedy si nedokáže pomôcť sama,“ povedal Martin Slosiarik, sociológ z agentúry Focus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko