Na hlavný obsah

Slovenská priemyselná produkcia oproti minulému roku klesla

Prejavilo sa to vo väčšine priemyselných odvetví.

Slovenská priemyselná produkcia oproti minulému roku klesla
Ilustračná snímka automobilky Volkswagen Slovakia. Foto: TASR

Priemyselná produkcia v júli poklesla oproti minulému roku o 6,4 %. Udržala sa pod mierou poklesu, ktorý evidoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR v jarných mesiacoch. Bol to nižší výkon ako v júli v poslednom roku pred pandémiou.

Spomalenie sa prejavilo vo väčšine priemyselných odvetví, do plusu sa dostala len tretina z nich. Rozhodujúca výroba áut bola mierne v pluse, informoval ŠÚ.

Medziročný nárast produkcie automobilového priemyslu bol minimálny

Celkovo z 15 sledovaných odvetví priemyslu, až desať zaznamenala medziročný pokles. Vyššiu produkciu ako pred rokom malo len 5 odvetví. Rozhodujúce priemyselné štruktúry prehĺbili poklesy a dôležitá automobilová výroba bola len tesne nad hodnotou minulého roka.

Podľa ŠÚ najvýznamnejšie ovplyvnil pokles produkcie v dodávke elektriny a plynu (o 29,1 %), ako aj pokles vo výrobe kovov a kovových konštrukcií (o 7,5 %).

Výrazný vplyv mali aj tretinový prepad vo výrobe počítačov a elektroniky (o 31,7 %), ako aj produktov z gumy a plastu (o 4,8 %), či potravín a nápojov (o 8,5 %). Výkon priemyslu tlmil tiež medziročný pokles vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o viac ako 12 %.

Graf najvýznamnejších vplyvov na priemyselnú produkciu v júli 2022 v percentách.
Graf najvýznamnejších vplyvov na priemyselnú produkciu v júli 2022 v percentách. Foto: Štatistický úrad SR

Naopak, prepad priemyslu zjemnilo zvýšenie výkonu v ostatnej výrobe. Ide najmä o opravu strojov a zariadení (o 14,9 %) a výrobu elektrických zariadení (o 5,3 %). Rast v rozhodujúcej výrobe dopravných prostriedkov bol len minimálny (1 %).

Prvý prázdninový mesiac a medziročné zmeny podľa analytikov ŠÚ ovplyvnili dovolenkové odstávky či obmedzenia u veľkých producentov. Oproti júnu sa však priemyselná produkcia zvýšila o 1,2 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika