Na hlavný obsah

Slovenskej bravčoviny je menej

Chov ohrozuje energetická kríza.

Slovenskej bravčoviny je menej
Na ilustračnej snímke chov ošípaných. Foto: RTVS

Slovenskej bravčoviny je menej. Za nižšiu sebestačnosť môže africký mor ošípaných, ktorý zdecimoval aj niektoré chovy. Väčším strašiakom sú však pre farmy aktuálne – ceny energií. Na pulty sa premieta ďalšie zdražovanie.

František Valášek ročne dodá na slovenské pulty 55 000 ošípaných. Pred africkým morom sa mu chovy zatiaľ ochrániť podarilo, ohrozuje ich však energetická kríza.

„Kedysi to bol len africký mor, potom to boli energie, kŕmne zmesi. Dnes to máme z jednej strany, z druhej strany,“ povedal Valášek, chovateľ ošípaných z nitrianskeho kraja.

Sebestačnosť Slovenska v produkcii bravčoviny pritom za uplynulé dva roky výrazne klesla. A to z necelých 40-tich percent na asi 25 percent. Podpísal sa pod to aj africký mor ošípaných.

„Keď sme na prelome roka 21 a 22 likvidovali dve farmy, kde bolo zhruba 50 000 ošípaných, odzrkadlilo sa to na národnom trhu,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Nákaza má byť stabilizovaná

Nákaza je aktuálne stabilizovaná, horšie je to s cenami krmív a najmä energií. Niektorí chovatelia uvažujú o ukončení chovu, či jeho obmedzení.

„Minulý rok sme za šiesty mesiac zaplatili 20 000 za elektrinu, 24 000 za ôsmy mesiac. Tento rok za tie isté mesiace sme zaplatili 120, respektíve 140 000 eur za mesiac, za tú istú energiu, za tie isté farmy, za tie isté počty ošípaných,“ ozrejmil František Valášek, chovateľ ošípaných z nitrianskeho kraja.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ceny aj na pultoch rastú už celé mesiace. Počas septembra sa do nich premietne ďalšie zdražovanie.

„Veľmi nestabilná situácia s energiami, kedy ceny niekoľkonásobne rastú, čo aj do budúcna môže spôsobiť ďalší nárast cien. Ako riešenie energetickej krízy vidíme zastropovanie cien energií,“ uviedla Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Potravinárov aj chovateľov plánuje vláda zaradiť medzi chránené subjekty, ktoré by nemali pocítiť prípadný nedostatok energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny