Na hlavný obsah

Slovensko nebude vydávať humanitárne víza Rusom utekajúcim pred mobilizáciou

Naopak Nemecko je pripravené týchto ľudí prijímať.

Slovensko nebude vydávať humanitárne víza Rusom utekajúcim pred mobilizáciou
Na ilustračnej snímke ruský občan v brannom veku na letisku. Foto: TASR/AP

Slovensko nebude vydávať humanitárne víza občanom Ruskej federácie, ktorí utekajú pred čiastočnou vojenskou mobilizáciou alebo iným prenasledovaním zo strany režimu prezidenta Vladimira Putina.

Agentúre SITA to povedal hovorca slovenského ministerstva zahraničia Juraj Tomaga. Ruským občanom, ktorí utekajú pred mobilizáciou, nechce poskytovať útočisko ani Česká republika či pobaltské štáty. Naopak Nemecko je pripravené týchto ľudí prijímať.

„Kategória humanitárnych víz nie je presná definícia. Existuje totiž len udeľovanie víz v humanitárnom záujme, pričom v súčasnosti platí všade vo svete, že Slovensko posudzuje každý prípad zvlášť,“ uviedol Tomaga. V prípade tejto vízovej kategórie podľa neho nie je rezort zahraničia jediným rozhodujúcim úradom.

Ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v stredu (21. 9.). V televíznom vystúpení uviedol, že je to na obranu pred Západom. Ten sa podľa Putina snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť Rusko. Mobilizácia vyvolala v ruských mestách protesty a mnoho ľudí začalo utekať do zahraničia.

Pobaltské krajiny majú rovnaký prístup

Pobaltské krajiny už v stredu (21. 9.) oznámili, že obyvateľom Ruska utekajúcim pred mobilizáciou poskytovať útočisko nebudú.

Nemecko vo štvrtok (22. 9.) oznámilo, že je pripravené utekajúcich ruských občanov prijímať. Podľa nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej je krajina pripravená prijímať dezertérov z ruskej armády. Minister spravodlivosti Marco Buschmann sú Rusi utekajúci z vlasti v Nemecku vítaní.

Podľa štvrtkového vyjadrenia hovorkyne Európskej komisie (EK) je na každej členskej krajine EÚ, aby sa rozhodla, či vpustí na svoje územie ľudí prichádzajúcich z Ruska.

Štáty Únie by podľa hovorkyne mali vždy zaručiť vstup ľuďom žiadajúcim v Únii o azyl a ich žiadosti potom individuálne posúdiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko