Na hlavný obsah

Slovensko pravdepodobne podporí vstup Švédska a Fínska do NATO

Opozícia požaduje k súhlasu pripojiť dodatok.

Slovensko pravdepodobne podporí vstup Švédska a Fínska do NATO
Ilustračná snímka - fínska a švédska vlajka. Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Parlament od rána debatuje o vstupe Švédska a Fínska do NATO. Hoci sa predpokladá, že Slovensko ako jeden z posledných štátov žiadosť severských krajín potvrdí, opozícia požaduje k súhlasu dodatok.

Európa by mala podľa sociálnych demokratov vyvinúť mierovú iniciatívu, aby ruská agresia na Ukrajine neskončila dlhoročnou vojnou.

Slovensko, Maďarsko a Turecko – posledné tri štáty Aliancie, ktoré sa ešte nevyjadrili k jej rozšíreniu o Fínsko a Švédsko. Obe krajiny prehodnotili svoju dlhodobú neutralitu po ruskej agresii na Ukrajinu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Minister diplomacie Rastislav Káčer tvrdí, že samotné Slovensko urobilo vo svojej histórii dve významné strategické rozhodnutia. „Prvým bolo vstúpiť spolu s Čechmi do Československa v roku 1918. Druhé rozhodnutie vstúpiť do Európskej únie a NATO Slovensku poskytlo úroveň bezpečnosti a suverenity, akú doposiaľ nemalo,“ dodal.

Predpokladá sa, že väčšina parlamentu bude súhlasiť so vstupom Švédska a Fínska do NATO. No podľa opozície by malo Slovensko k vstupenke pripojiť aj žiadosť o vypracovanie mierového plánu, keďže hrozba dlhotrvajúcej vojny na Ukrajine je podľa Smeru-SD čoraz viac reálnejšia.

Fico: Mier je civilizačný záujem Slovenska

Robert Fico (Smer-SD) je síce presvedčený, že mier by bolel aj Ukrajinu aj Rusko, no je potrebný čím skôr. Mier je podľa neho „civilizačným a národnoštátnym záujmom Slovenska, nie pokračujúca vojna“.

Peter Osuský (SaS) pripomína ruskú históriu a vojny, ktoré tento štát v 20. storočí viedol. Napríklad počas druhej svetovej vojny, keď Sovietsky zväz napadol Fínsko. Prehodnotenie ich neutrality preto považuje za správny krok.

„Hlupáci na Slovensku, ktorí 30 rokov hovoria o neutralite nechápu, že bezpečnosť neutrálnej krajiny je podstatne drahšia ako krajiny, ktorú kryje dáždnik NATO,“ vysvetlil.

Nezaradený poslanec mimoparlamentnej Republiky Miroslav Suja odmieta, aby koalícia častovala ľudí s iným názorom urážkami. Spomenul krajiny ako Švajčiarsko a Rakúsko, ktoré sú neutrálne a „nemusia za to byť považovaní za hlupákov“.

Parlament bude hlasovať o vstupenke pre Fínsko a Švédsko pravdepodobne v stredu (28. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál