Na hlavný obsah

Slovensko si pripomenulo obete holokaustu

Nariadenie o právnom postavení Židov patril medzi najkrutejšie predpisy v Európe.

Slovensko si pripomenulo obete holokaustu
Na ilustračnej snímke Židovský kódex. Foto: RTVS

V piatok (9. 9.) je na Slovensku Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Nariadenie o právnom postavení Židov prijala vláda Slovenského štátu 9. septembra 1941. Patril medzi najkrutejšie predpisy v Európe.

Spolu s propagandou prispel k poníženiu a dehumanizácii Židov. Opatrenia vyústili do ich deportácií do nacistických koncentračných táborov. Pred rokom sa slovenská vláda ospravedlnila za vojnový Židovský kódex.

Ľudí, ktorí pre vtedajší režim prišli o život si pri Pamätníku obetí holokaustu v Bratislave pripomenuli aj najvyšší ústavní činitelia.

Ivan Pasternák hovorí, že ako ročné dieťa prežil holokaust na Slovensku vďaka tomu, že ho aj s matkou v Bratislave a Devínskej Novej Vsi ukrývala rodina Ondreja Havela.

„Najviac na mamičku vplývalo to, keď musela odprevadiť svojich rodičov v októbri 1944 boli z Prešova deportovaní. S jedným kufríkom odišli akože na prácu do Poľska a zem sa zavrela,“ povedal preživší holokaustu.

Židovský kódex

Deportácie židovských obyvateľov zo Slovenska do nacistických koncentračných táborov, podľa historika, umožňoval takzvaný Židovský kódex.

„Boli to protižidovské nariadenia, ktoré svojim spôsobom hlboko a veľmi intenzívne zasiahli do života každého Žida, ktorý žil na území Slovenska. Vytvorili systém, ktorý viedol k fyzickej likvidácii židovského obyvateľstva,“ ozrejmil Martin Korčok, historik a predseda Múzea holokaustu v Seredi.

V takýchto dobytčích vozňoch od 25. marca do 20. októbra 1942 zo Slovenska deportovali takmer 58 000 Židov. Ďalšia vlna deportácií bola na prelome rokov 1944 až 1945. Väčšina ľudí skončila vo vyhladzovacích táboroch na území okupovaného Poľska.

„Pred prijatím Židovského kódexu tu bolo takmer 900 komunít. Dnes sú takí nemí svedkovia opustené židovské cintoríny. Žila tu medzi nami jedna obrovská židovská komunita, ktorá tu nie je,“ vysvetlil Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.

Holokaust pripomína verejnosti po celý rok expozičný komplex múzea v Seredi, ktorý je v piatich pôvodných budovách pracovného a koncentračného tábora pre Židov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Deň obetí holokaustu a rasového násilia si v múzeu v Seredi pripomenuli koncertom komorného orchestra Bruna Waltera.

Najvyšší ústavní činitelia si obete holokaustu pripomenuli pri pamätníku v Bratislave. Všetci sa zhodli, že toto obdobie si treba pripomínať a poučiť sa z neho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko