Na hlavný obsah

Sme rodina bude podporovať menšinovú vládu, má však podmienky

Kollár pripustil aj možnosť predčasných volieb.

Sme rodina bude podporovať menšinovú vládu, má však podmienky
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Strana Sme rodina je pripravená byť súčasťou menšinovej vlády. Uviedol to jej predseda Boris Kollár. „Nie naším pričinením sme sa ocitli v menšinovej vláde. Rozhodne nejdeme povaliť žiadnu vládu,“ povedal.

Dodal, že strana má niekoľko podmienok, za akých bude ochotná podporovať túto vládu. Kollár tieto podmienky nešpecifikoval, ale priblížil, že sa týkajú exekučnej amnestie, podpory cestovného ruchu či energetickej krízy. „V prípade, že s tým budú súhlasiť, tak budeme podporovať túto vládu,“ povedal.

Šéf strany Sme rodina vyhlásil, že o podpore zákonov je ochotný rokovať aj so stranou SaS, ktorú stále vníma ako partnera. Zdôraznil, že nechce, aby vláda spolupracovala s extrémistami. „Budeme musieť bojovať aj o podporu časti opozície. Nerád by som však fungoval vo vláde, ktorá by bola na špagáte ĽSNS alebo Republiky.“

Kollár pripustil aj možnosť vyhlásenia predčasných volieb, a to v prípade ak koalícia nebude schopná prijímať kľúčové zákony. V prípade blokovania parlamentu či obštrukcií nemá podľa neho zmysel „len kúriť a svietiť 20 mesiacov“.

V koalícii sa podľa jeho slov dohodli, že do funkcií nepôjdu poslanci ani straníci. Dohoda na konkrétnych menách podľa neho ešte neexistuje. Uviedol však, že podľa neho by ministrom hospodárstva mal byť krízový manažér, nie politik.

Dať v parlamente hlasovať o dôvere vláde označil za nezmysel. V prípade odvolávania ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v parlamente by poslanci strany Sme rodina nehlasovali za. Podľa Kollára je hnutie stále v koalícii a teda nemôže hlasovať za odvolanie žiadneho ministra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko