Na hlavný obsah

Špeciálna daň pre Slovnaft môže ešte zhoršiť finančnú krízu

Môže mať vplyv na vyššie ceny palív.

Špeciálna daň pre Slovnaft môže ešte zhoršiť finančnú krízu
Ilustračná snímka ropovodu. Foto: RTVS

Ak parlament schváli zdanenie výhody z ruskej ropy, Slovensko stratí konkurenčný benefit z nižšej ceny palív. Vďaka nemu sú slovenské tovary a služby na európskom trhu ešte stále konkurencie schopné.

Rezort financií chce do štátneho rozpočtu dostať ďalšie peniaze. A to tým, že zdaní rozdiel medzi lacnejšou ruskou ropou a cenou ropy v Európskej únii, ktorá je drahšia.

Podľa hovorcu Slovnaftu Antona Molnára bola výhoda pri ruskej rope v lete, keď bola situácia najvypuklejšia, okolo 30 až 35 dolárov na barel. „V súčasnosti sa rozdiel znížil. Pohybuje sa na úrovni okolo 20 až 21 dolárov za barel,“ dodal.

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor tvrdí, že „ak takúto daň zavedieme, okrem vysokej ceny elektriny a plynu budeme mať aj vysoké ceny palív“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vysoké ceny sa premietnu do cien hotových výrobkov a doplatia na to bežní občania. Tvrdí to viceprezident Asociácie zamestnaneckých zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Riešenie avizuje šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) tým, že sa „zákonom zakáže rafinériám akýmkoľvek spôsobom premietnuť vyššiu daň do vyšších cien“.

Opozičná strana SaS tvrdí, že návrh zákona z dielne OĽANO podporí vtedy, ak sa to „neprenesie do štátneho rozpočtu, ale priamo na občanov formou zníženia dane“. Uviedol to predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS), pričom SaS má pripravenú verziu o spotrebnej dani.

O opatreniach na pomoc ľuďom a firmám poslanci neinformovali ani po stredajšom (21. 9.) rokovaní vlády. Návrh zákona o mimoriadnom zdanení Slovnaftu za výhodu z ruskej ropy prerokujú poslanci už na prebiehajúcej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika