Na hlavný obsah

Speváčke Shakire hrozí pre daňové úniky osemročné väzenie

Prokuratúra navrhuje aj pokutu vo výške 24 miliónov eur.

Speváčke Shakire hrozí pre daňové úniky osemročné väzenie
Kolumbijská speváčka Shakira. Foto: TASR/AP

Popová speváčka Shakira sa v Španielsku postaví pred súdom v súvislosti s obžalobou z daňových únikov. Informovala o tom v utorok (27. 9.) agentúra AFP s odvolaním sa na justičné orgány v Barcelone.

Obžaloba žiada pre kolumbijskú umelkyňu viac ako osemročný trest za to, že nezaplatila 14,5 milióna eur. Shakira však tvrdí, že španielskej štátnej pokladnici nič nedlhuje. V júli odmietla dohodu s prokuratúrou.

Španielska justícia zatiaľ neoznámila, kedy proces so speváčkou začne. Obžaloba okrem trestu väzenia v trvaní osem rokov a dva mesiace žiada tiež uloženie pokuty vo výške 24 miliónov eur a zákaz využívať daňové stimuly a zľavy počas 18 rokov.

Obžaloba sa domnieva, že Shakira v rokoch 2012 až 2014 predstierala, že žije na Bahamách, ale v skutočnosti strávila aspoň 183 dní v roku v Španielsku. Tým sa stala španielskym daňovým rezidentom a vznikla jej povinnosť uhrádzať dane z príjmu v tejto európskej krajine. Speváčkin obhajca, naopak, tvrdí, že Shakira sa nachádzala v Španielsku do roku 2015 len občasne.

Zamestnanci daňového úradu svoje tvrdenia o speváčkinej daňovej rezidencii zakladajú na analýze jej každodenného života zachyteného na sociálnych sieťach alebo platbách kreditnými kartami v kaderníctve, na hodinách francúzštiny, v nahrávacích štúdiách i obchodoch s oblečením.

Speváčka tvrdí, že zložila na úhradu dlhu na dani a penále vyše 17 miliónov eur. To obžaloba považuje za poľahčujúcu okolnosť. Priťažujúcou okolnosťou je podľa obžaloby to, že Shakira pre utajenie svojich daňových povinností použila spoločnosti v daňových rajoch, napísal denník El País.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet