Na hlavný obsah

Splácanie úverov počas rekordnej inflácie môže ľuďom spôsobiť problém

Veľa z nich nemá finančnú rezervu na horšie časy.

Splácanie úverov počas rekordnej inflácie môže ľuďom spôsobiť problém
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záujem ľudí o úvery skokovo narástol. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka v porovnaní s vlaňajškom vzrástol o 47 percent. Takmer 1,5 milióna ľudí na Slovensku však nemá žiadnu finančnú rezervu na horšie časy. Splácanie úverov v období rekordnej inflácie môže byť problém.

Problémy s nedoplatkami za bývanie alebo energie má asi 400 000 ľudí. Častejšie sú už aj omeškané splátky úverov či neschopnosť splácania. Domácnosti bez finančnej rezervy si s nečakanými výdavkami nevedia poradiť.

„Aj keď nám teraz vzrástli výdavky na život, aj tak by sme sa mali snažiť – hoci aj v menších dávkach – si pravidelne odkladať,“ vysvetlila analytička firmy Wood & Company Eva Sadovská.

Odborníci na financie odporúčajú navštíviť banku už vtedy, keď má klient prvé reálne pochybnosti o tom, či mesačnú splátku dokáže zo svojej výplaty zaplatiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odklad splátok

„Najhoršou možnosťou je tzv. odklad splátok, ktorý nám banka môže umožniť. Avšak môže to znamenať, že budeme mať negatívny zápis v úverovom registri,“ uviedol Marián Bulík, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

„Je to možnosť, ktorú banka môže klientovi poskytnúť. Funguje to tak, že klient príde do banky, podá žiadosť o odklad splátok a následne ide žiadosť na posúdenie bankou. Banka následne zasiela vyjadrenie toho, či mu takúto žiadosť schválili, alebo nie,“ priblížil Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk.

Odložiť splátky sa dá najviac na deväť mesiacov. Klient síce za ten čas splátky neplatí, no úročenie pokračuje. Tým sa mu úver predražuje. Ďalšou možnosťou je zmena úverových podmienok a predĺženie splatnosti úveru.

„Ak sa dnes rozhodujeme, či si úver zoberieme, tak určite by sme mali zvážiť, či na to vôbec máme a či budeme schopní tento úver splácať,“ dodala Sadovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika