Na hlavný obsah

Spojenci Číny v Ázii sa musia brániť proti farebným revolúciám, povedal Si Ťin-pching

Krajiny by mali byť podľa neho protiváhou k Západu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Krajiny Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) sa musia brániť proti takzvaným farebným revolúciám, ktoré vyvolávajú vonkajšie sily. Na samite medzivládnej organizácie v Samarkande to v piatok (16. 9.) vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching.

Podľa neho Peking v nasledujúcich piatich rokoch vycvičí v členských štátoch SCO okolo 2 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, informovala agentúra Reuters.

SCO okrem Číny združuje Rusko, Uzbekistan, Kazachstan, Tadžikistan, Kirgizsko, Indiu a Pakistan. Hlavným cieľom Čínou a Ruskom vedenej organizácie je posilňovanie stability a bezpečnosti v širšom ázijskom priestore. Na samite sa tiež zúčastňujú turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho iránsky náprotivok Ebráhím Raísí.

„Musíme sa vzájomne podporovať v úsilí o ochranu našich rozvojových a bezpečnostných záujmov. Vonkajšie sily nesmú vyvolávať farebné revolúcie. Musíme sa brániť zasahovaniu do vnútorných záležitostí iných krajín pod akoukoľvek zámienkou,“ citovala agentúra TASS z prejavu.

Protiváha k Západu

Si ďalej vyzval na „spravodlivejšie a racionálnejšie“ medzinárodné usporiadanie. SCO má podľa neho pôsobiť ako protiváha Západu. Jej lídri by mali „spolupracovať na presadzovaní medzinárodného poriadku, ktorý sa bude uberať spravodlivejším a racionálnejším smerom“, uviedla agentúra AFP.

Konkrétne nemenoval žiadnu krajinu, ale Čína zvyčajne používa podobné výrazy, keď odsudzuje Spojené štáty a ich blízkych spojencov, pripomenula agentúra AFP.

Čínski spojenci by mali „pevne brániť medzinárodný systém, ktorého centrom je OSN“, povedal čínsky líder a dodal, že treba „upustiť od hry s nulovým súčtom a politiky vytvárania blokov“. Podľa agentúry TASS tiež uviedol, že Čína je pripravená rozšíriť svoje „strategické partnerstvo“ s Iránom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet