Na hlavný obsah

Spojené štáty a Afganistan si vymenili väzňov

Veterána amerických námorných síl vymenil Taliban za jedného zo svojich dôležitých spojencov.

Spojené štáty a Afganistan si vymenili väzňov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Spojené štáty a afganský Taliban dokončili výmenu väzňov, oznámil v pondelok (19. 9.) minister zahraničných vecí tohto radikálneho hnutia Amír Chán Muttakí. Veterána amerických námorných síl vymenil Taliban za jedného zo svojich dôležitých spojencov.

Afganský minister spresnil, že Američana Marka Frerichsa – uneseného v roku 2020 – vymenili za Bašára Núrzaja, vojenského veliteľa a spolupracovníka Talibanu uväzneného v USA na 17 rokov za pašovanie heroínu.

„Dnes bol Mark Frerichs odovzdaný Spojeným štátom a nám na letisku v Kábule odovzdali hadžiho Bašára,“ povedal Muttakí novinárom v afganskej metropole, pričom spomenul čestný titul talibanského spojenca.

Podľa ministra výmena nastala „po dlhých vyjednávaniach“ a Frerichsa odovzdali americkej delegácii.

Veterán amerických námorných síl Frerichs pracoval v Afganistane ako stavebný inžinier na stavebných projektoch, keď ho uniesli, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Zadržiavali ho dve desaťročia

Hovorca talibanskej vlády Zabíhulláh Mudžáhid uviedol v pondelok (19. 9.) pre AFP, že Núrzaj nemal v hnutí Taliban oficiálnu funkciu. Ale „poskytoval mu veľkú pomoc vrátane zbraní“, keď sa toto fundamentalistické hnutie v 90. rokoch 20. storočia vynorilo na scéne.

Núrzaja v USA zadržiavali dve desaťročia. Patril k posledným Afgancom zadržiavaným v americkej väznici Guantánamo na Kube, píše agentúra Reuters.

Afganského kmeňového vodcu Núrzaja zatkli v roku 2005 a obvinili z prepašovania heroínu do USA v hodnote vyše 50 miliónov dolárov.

Jeho právnik neskôr poprel, že jeho klient je drogový díler. Argumentoval, že obvinenia by mali zrušiť, pretože predstavitelia americkej vlády ho oklamali, aby si myslel, že nebude zatknutý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet