Na hlavný obsah

Spojené štáty finančne pomôžu krízou zmietanej Srí Lanke

Pôjde o 60 miliónov dolárov.

Spojené štáty finančne pomôžu krízou zmietanej Srí Lanke
Ilustračná snímka peňazí. Foto: Unsplash

Spojené štáty poskytnú Srí Lanke pomoc vo výške 60 miliónov dolárov (59 091 000 eur). V sobotu (10 9.) to oznámila šéfka americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samantha Powerová.

Powerová, ktorú citovala agentúra Reuters, povedala, že USA poskytnú 40 miliónov dolárov na dovoz hnojív a 20 miliónov na humanitárnu pomoc.

Na Srí Lanke prepukli tento rok pre hlbokú hospodársku krízu búrlivé protivládne protesty. O moc tak prišla doteraz vplyvná rodina Radžapakšovcov, ktorej príslušníci zastávali najvyššie politické posty.

Protesty na Srí Lanke vrcholili v júli, keď z krajiny ušiel prezident Gotabaja Radžapaksa a vrátil sa až na začiatku septembra. V úrade ho nahradil vtedajší premiér Ranil Vikremesinghe. Demonštranti pripisovali Radžapaksovi aj jeho bratom zodpovednosť za krízu.

V štáte s 22 miliónmi obyvateľov je stále nedostatok paliva, potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru a dochádza k dlhým výpadkom dodávok elektrickej energie.

Medzinárodný menový fond chce Srí Lanke poskytnúť na obnovu finančnej a makroekonomickej stability takmer tri miliardy dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet