Na hlavný obsah

Spojené štáty si pripomínajú 21. výročie teroristických útokov z 11. septembra

Pozostalí sa stretávajú na troch miestach.

Spojené štáty si pripomínajú 21. výročie teroristických útokov z 11. septembra
Na ilustračnej snímke vlajka USA. Foto: ČTK/ZUMA/Elizabeth Fraser/U.S. Army

Pripomienka teroristických útokov na USA z 11. septembra roku 2001 v nedeľu (11. 9.) začala v New Yorku vyzváňaním zvonov a chvíľ ticha.

Pozostalí sa stretávajú na troch miestach, na ktoré teroristi pred 21 rokmi zaútočili – v New Yorku, Pensylvánii a pri budove Pentagonu vo Washingtone.

Tam prezident Joe Biden položil veniec pri chmúrnej pripomienke, ktorá sa konala za dažďa, napísala agentúra AP. Ceremónie v New Yorku sa zúčastňuje viceprezidentka Kamala Harrisová a v Pensylvánii bude Bidenova manželka Jill.

Pri atentátoch, pri ktorých teroristi použili unesené lietadlá, prišlo o život takmer 3 000 ľudí a Spojené štáty po nich začali boj proti teroristom v Afganistane, odkiaľ svojich vojakov stiahli po dvoch desaťročiach vlani. K útokom sa prihlásila teroristická sieť Al-káida.

V USA sa výročie pripomína čítaním mien obetí, po celej krajine sa organizujú vigílie, zapaľujú sa sviečky.

Biden má pri Pentagone prehovoriť. Do budovy ministerstva obrany narazilo lietadlo a zahynulo tam 64 ľudí.

Jill Bidenová sa má prihovoriť k zhromaždeným v pensylvánskom Shanksville, kde spadlo jedno z lietadiel po potýčke cestujúcich s únoscami. O život prišlo 44 ľudí.

Ďalšie dve lietadlá zničili obe veže Svetového obchodného strediska v New Yorku. Tam sa chystá Harrisová s manželom, no podľa tradície tu pri tejto príležitosti politici nehovoria. Akcia sa zameriava na obete a pozostalých, mená mŕtvych sa čítajú nahlas.

Okrúhle výročie pripadlo na vlaňajší september, ale poznačilo ho chaotické sťahovanie Američanov z Afganistanu sprevádzané násilím, napísala AP.

Niektorí z pozostalých majú pocit, že spolupatričnosť, ktorá Američanov po útokoch spojila, sa teraz vytráca. Bezpečnostné služby zamerané po útokoch na boj proti terorizmu, teraz považujú za rovnako naliehavé ohrozenie pochádzajúce z domáceho extrémizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet